Trump privatno optužio Antifa pokret za nerede u Kongresu

Trump je u privatnom razgovoru sa liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu optužio pokret Antifa za upad na Capitol.

Izvori iz Bijele kuće, koji znaju za ovaj razgovor, navode da je komunikacija bila prožeta napetošću, povremeno agresivnošću (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je u privatnom razgovoru sa liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kongresa, Kevinom McCarthyjem, optužio pokret Antifa za upad u zdanje američkog Kongresa.

Na video snimcima koje su na dan nereda u Washingtonu prenosile svjetske agencije i TV mreže, jasno se vide dokazi da su demonstranti koji su nasilno upali u Kongres u većini bili Trumpove pristalice, izvještava Axios, prenosi Reuters.

Napeti razgovori

Izvori iz Bijele kuće, koji znaju za ovaj razgovor, navode da je komunikacija bila prožeta napetošću, povremeno agresivnošću i tvrde da je McCarthy rekao Trumpu da to nije bila Antifa, već pristalice MAGA (Učinimo Ameriku ponovo velikom), piše Tanjug.

“To su bili pripadnici MAGA. Znam to. Bio sam tamo”, rekao je McCarthy Trumpu i posavjetovao ga da pozove Joe Bidena, sastane se s njim ili mu ostavi pismo dobrodošlice na radnom stolu u Ovalnoj sobi Bijele kuće.

Bilans prošlosedmičnog upada Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa je petoro mrtvih, među kojima i jedan policajac.

Odobrio vanredno stanje u Washingtonu

Demokrate traže da se Trump opozove jer je pozvao svoje pristalice da upadnu u Kongres (Reuters)

Trump je prethodno odobrio proglašenje vanrednog stanja u prijestolnici SAD-a, objavila je Bijela kuća, nakon što su zvaničnici američkih snaga za provođenje zakona upozorili na moguće nerede uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Trump je uredbom odobrio da se produži savezna podrška do 24. januara kako bi se moglo odgovoriti na vanredne situacije u Washingtonu.

Na ovaj način Savezna agencija za upravljanje vanrednim situacijama može “identificirati, mobilizirati i osigurati opremu i resurse potrebne za suočavanje sa posljedicama vanrednog stanja”.

Ovo se dešava nakon što su Trumpove pristalice upale u američki Kongres 6. januara zbog Trumpovih lažnih tvrdnji da su izbori pokradeni. Pet osoba je poginulo u nasilju.

U ponedjeljak je Federalni istražni biro (FBI) upozorio na moguće oružane proteste u svih 50 država i američkoj prijestolnici tokom Bidenove inauguracije 20. januara.

Gradonačelnica Washingtona Murile Browser poslala je tokom vikenda pismo u kojem traži veće osiguranje inauguracije zbog “haosa, povreda i smrti” na Capitolu 6. januara.

Browser je tražila od Ministarstva domovinske sigurnosti da produži vanredno stanje kako bi se dozvolilo saveznim i lokalnim agencijama da se bolje pripreme na inauguraciju te je zahtijevala od FBI-ja dnevne obavještajne podatke i izvještaje o prijetnjama od 11. do 24. januara.

‘Puna odgovornost’

U međuvremenu su američki senatori Chris Murphy, Kirsten Gillibrand i Martin Heinrich tražili punu odgovornost za ono što se desilo tokom nereda.

U pismu se navodi da je “prošlo više od četiri i po sata… između prvog probijanja barikada na zapadnoj strani Capitola” do dolaska Nacionalne garde.

“To nije prihvatljivo i tražimo punu odgovornost”, napisao je na Twitteru Murphy.

Demokrate traže da se Trump opozove jer je pozvao svoje pristalice da upadnu u Kongres.

Očekuje se da će Predstavnički dom u utorak pozvati potpredsjednika Mikea Pencea i članove Trumpovog ureda da pokrenu proces opoziva pod 25. amandmanom, kojim se dozvoljava uklanjanje predsjednika ukoliko nije sposoban da ispuni svoje dužnosti.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da predsjednik predstavlja “direktnu prijetnju” naciji i da se “mora ukloniti sa pozicije odmah”.

Deutsche Banka također je saopćila da ubuduće neće poslovati sa odlazećim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom ili njegovim kompanijama zbog napada njegovih pristalica na američki Capitol Hill, piše New York Times pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s planovima banke.

Prema izvještaju američke Kancelarije za državnu etiku od 31. jula prošle godine i bankarskim izvorima, Deutsche Banka je najveći Trumpov kreditor čija potraživanja iznose oko 340 miliona dolara na ime zajmova odobrenih “Trump organizaciji”, predsjednikovoj krovnoj grupi koju trenutno vode njegova dva sina, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada