Prvi slučaj zaraze velikih majmuna korona virusom

Više gorila u zoološkom vrtu u San Diegu u Kaliforniji zarazilo se korona virusom, te pokazuju znakove bolesti, uključujući kašalj.

Korona virus je pronađen i kod brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu (EPA)

Više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo se korona virusom, što je prvi poznati slučaj prenosa tog virusa na velike majmune, objavio je zoološki vrt.

Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom od asimptomatskog člana osoblja, uprkos poštivanju strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Hina.

Zoološki je vrt testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dvije životinje počele kašljati u srijedu, navodi se u saopćenju.

Preliminarni rezultati pokazali su prisutnost virusa samo kod nekih gorila, ali budući da te životinje žive zajedno, službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cijela grupa od pet ženki i tri mužjaka.

Tri gorile trenutno pokazuju znakove bolesti, uključujući kašalj, a čitava je grupa pod nadzorom.

“Osim zagušenja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Grupa ostaje zajedno, ali je u karantinu”, rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorica Safari parka.

Korona virus i kod drugih životinja

Korona virus je pronađen i kod brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronx u New Yorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni u Španiji.

Međutim, gorile u San Diegu prvi su poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna, rekao je rekao je glasnogovornik zoološkog vrta Andrew James.

Gorile su članovi porodice velikih majmuna  koja također uključuje čimpanze, orangutane i bonoboe.

Virus se također pojavio kod brojnih kućnih pasa i mačaka. Prošlog mjeseca američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj korona virusa kod životinje u divljini, a zaraza je otkrivena kod nerčeva.

Izvor: Agencije