Pompeo: Al-Kaida ima ‘domaću bazu’ u Iranu

Američki državni sekretar nije ponudio nikakav dokaz, pa ga je iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif optužio za ‘ratnohuškačke laži’.

Mike Pompeo je rekao da su u Teheranu zamjenici lidera organizacije Aymana Al-Zawahirija

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u utorak da mreža Al-Kaida ima novu “domaću bazu“ u Iranu, ali za te tvrdnje nije ponudio nikakav dokaz, što je Iran odmah odbacio.

U govoru u Washingtonu je rekao da je Al-Kaida centralizirala svoje vodstvo u Teheranu i da su trenutno tamo zamjenici lidera organizacije Aymana Al-Zawahirija.

„Al-Kaida ima novu domaću bazu. Ona je u Islamskoj republici Iran“, rekao je Pompeo.

„Rekao bih da je Iran, zapravo, novi Afganistan, kao ključni geografski centar za Al-Kaidu, ali je ustvari mnogo gore. Za razliku do Afganistana, gdje se Al-Kaida krila u planinama, ona sada operira pod zaštitom iranskog režima“, dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru je optužio Pompea za “ratnohuškačke laži“.

Osam dana uoči odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće, Pompeo je naveo da je Iran pružio utočište liderima Al-Kaide i da je podržava, iako unutar obavještajne zajednice i u Kongresu postoji sumnja u to.

Zabrinutost zbog mogućeg napada na Iran

Pompeo, koji će 20. januara napustiti dužnost, nakon završetka mandata Donada Trumpa, pozvao je na jači međunarodni pritisak na Iran, ali nije pozvao na vojnu akciju.

No, Pompeove izjave mogu dovesti do nove eskalacije, jer prema Autorizaciji o upotrebi vojne sile (AUMF) iz 2001. godine, SAD može progoniti AL-Kaidu bilo gdje u svijetu.

Pompeove izjave, tako, mogu dozvoliti Trumpovoj administraciji da konstatuje da već ima odobrenje Kongresa za mogući napad na Iran ukoliko se pokaže da je Al-Kaida na njegovom tlu.

Kongres je nakon atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija u januaru 2020. donio rezoluciju kojom se od predsjednika traži da zahtijeva odobrenje Kongresa prije bilo kakve vojne akcije prema Iranu, na koju je Trump u maju uložio veto.

Osam dana prije kraja Trumpovog mandata, eksperti izražavaju zabrinutost da bi odlazeći predsjednik mogao izvršiti bezobzirni napad na Iran.

Izvor: Agencije