Nancy Pelosi o opozivu Donalda Trumpa: Ovaj put je lično

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a je opsadu Capitola doživjela kao napad na zakonodavce i pomoćno osoblje, koje smatra porodicom.

Neke demokrate su izbezumljeno zvale porodice u slučaju potrebe da se pozdrave (AFP)

Dok je predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi bila prisiljena skrivati se u bunkeru tokom prošlosedmičnih nereda u Kongresu, nekoliko njenih pomoćnika noć je provelo ispod konferencijskog stola u sali tražeći nju, zbog čega je ona opsadu Capitola doživjela kao napad na zakonodavce i pomoćno osoblje, koje smatra svojom porodicom.

Sada Zastupnički dom priprema opoziv odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa ove sedmice, zbog izazivanja pobune koja je uzdrmala srž američke demokratije i ostavila pet mrtvih, zbog čega se smatra da zalaganje Pelosi nije samo stvar politike, piše američki Politico, prenosi Tanjug.

“Teško se baviti ovom temom a da ne budete emotivni u vezi toga”, rekla je Pelosi demokratama.

Napad na Kongres ne smatra samo pokušajem promjene rezultata predsjedničkih izbora, već i napadom na ljude koje smatra svojom porodicom, dok sam Kongres smatra svojom drugom kućom, budući da je i njen otac bio kongresmen.

Skriveni u bunkerima i uredima

Demokrate sada, drugi put u dvije godine, traže opoziv Trumpa, i to posljednje sedmice njegovog predsjednikovanja, što je presedan u američkoj historiji.

Emotivni danak imat će trajni efekat na Pelosi i njen zastupnički klub, jer je dvadesetak demokrata bilo zatvorena prošle srijede u neku vrstu bunkera, od kojih su neki izbezumljeno zvali porodice u slučaju potrebe da se pozdrave.

Mnogo više članova Kongresa zatvorilo se u svoje urede, su na vrata gurali stolove i fotelje.

Dan nakon dešavanja u Kongresu Pelosi je izašla za govornicu i upozorila da je Trumpova pobuna prijetnja zemlji i da, ako potpredsjednik Mike Pence ne učini ništa da ga smijeni, to će učiniti demokrate.

Nakon tih dešavanja Pelosi je pozvala članove Kongresas i osoblje iz obje stranke da se pobrinu za svoje mentalno zdravlje i potraže pomoć.

Izvor: Agencije