Izumitelj weba Tim Berners-Lee za ‘redizajn’ interneta

Pokrenuvši ‘startup’ Inrupt, želi popraviti neke od problema koje su zadesile takozvanu otvorenu mrežu u doba velikih, centraliziranih platformi.

Ljudima je dosta nedostatka kontrole, rekao je Tim Berners-Lee (EPA)

Sir Tim Berners-Lee, stručnjak računalnih nauka i izumitelj internetskog navigacijskog sistema, poznatog kao World Wide Web (WWW), zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi redizajnirati kibernetički prostor.

Pokrenuvši “startup” Inrupt, Berners-Lee želi popraviti neke od problema koje su zadesile takozvanu otvorenu mrežu u doba velikih, centraliziranih platformi, poput Facebooka i Googlea, prenosi Hina.

Njegov “startup” razvija decentraliziranu platformu Solid otvorenog koda, a misija joj je vratiti kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.

‘Ljudima je dosta nedostatka kontrole’

Ljudi će se moći samo jednom ulogirati za bilo koju uslugu, a lični podaci će se pohranjivati u “kapsule”, odnosno lična internetska spremišta podataka.

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”, rekao je Berners-Lee, jedan od utemeljitelja Inrupta zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim riječima, novi web će omogućiti dijeljenje sadržaja direktno između osoba i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspjeh te su istovremeno dobili veliku kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njen začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja.

Kreirati sadržaje na decentraliziran način

Developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati “pod kontrolom”.

John Bruce, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je kompanija za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji.

Do aprila, kazao je, trebalo bi ih biti puno više.

Među ulagačima u kompaniju su Hearst Ventures, Octopus Ventures i Akamai.

Izvor: Agencije