Mediji: Egipat otvara zračni prostor za katarske letove

Ukidanje egipatske zabrane letova omogućava avionima iz Katara da prolaze kroz egipatski zračni prostor.

Planirano je da avion Qatar Airwaysa sleti u Kairo u petak (Reuters)

Egipat je ponovo otvorio svoj zračni prostor za katarske letove u utorak i dozvolit će nastavak obavljanja letova između dvije države, objavili su državni mediji i izvori iz avijacije.

Planirano je da avion Qatar Airwaysa sleti u Kairo u petak, navode zvaničnici aerodroma, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, jer nemaju odobrenje da govore za medije.

Ukidanje egipatske zabrane letova omogućava katarskim avionima da prolaze kroz egipatski zračni prostor i nacionalnim aviokompanijama da predaju rasporede letova na odobrenje, javlja državni medij Al-Ahram.

Dogovoreni sporazumi će, također, omogućiti transport dobara između dvije države, navode izvori iz civilne avijacije i nadležnih ministarstava.

Sporazum o deblokadi u Rijadu

Egipat i njegovi zaljevski saveznici (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) nametnuli su Kataru embargo juna 2017. godine, optužujući ga da “podržava terorizam“, što je Doha uvijek kategorički negirala.

Blokada je okončana na samitu u Saudijskoj Arabiji prošle sedmice, kada je Egipat izrazio podršku regionalnom pomirenju, ali nije objavio konkretne korake ka okončanju bojkota.

Nakon tri i po godine prekinutih diplomatskih i ekonomskih veza, četiri države blokade potpisale su deklaraciju s Katarom na godišnjem samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) prošle godine kako bi se okončao spor.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein također su otvorili svoj zračni prostor za Katar.

Izvor: Al Jazeera i agencije