Mediji: Deutsche Bank neće više poslovati s Trumpom

Banka ubuduće neće poslovati s odlazećim predsjednikom SAD-a ili njegovim kompanijama, zbog napada njegovih pristalica na Capitol, piše ‘New York Times’.

Deutsche Bank je najveći kreditor Donalda Trumpa, čija potraživanja iznose oko 340 miliona dolara (EPA)

Deutsche Bank ubuduće neće poslovati s odlazećim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom ili njegovim kompanijama, zbog napada njegovih pristalica na američki Capitol, piše New York Times, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s planovima banke.

Prema izvještaju američkog Ureda za državnu etiku od 31. jula prošle godine i bankarskim izvorima, Deutsche Bank je najveći Trumpov kreditor, čija potraživanja iznose oko 340 miliona dolara na ime zajmova odobrenih “Trump organizaciji”, predsjednikovoj krovnoj grupi koju trenutno vode njegova dva sina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Potez Deutsche Banka dolazi nakon što je Signature banka, preko koje Trump, prema izvještaju Ureda za državnu etiku, obavlja plaćanja i ima račune za poslove na tržištu novca, pozvala predsjednika da podnese ostavku, navodi se u tekstu.

Bez komentara iz Deutsche Bank

“Ostavka predsjednika… u najboljem je interesu naše zemlje i američkog naroda“, objavila je Signatur banka na svojoj veb stranici.

Glasnogovornik Deutsche Bank odbio je komentirati članak New York Timesa.

“Trump organizacija” nije odmah odgovorila na e-mail da prokomentira pisanje lista, jer je isteklo regularno radno vrijeme kompanije, a Ured za medije u Bijeloj kući nije odgovarao na telefonske pozive, dodaje Reuters.

Chrisiana Riley, šefica za poslovanje Deutsche Bank u SAD-u, osudila je u postu na Linkedinu prošle sedmice nasilje Trumpovih pristalica 6. januara u Washingotnu.

Izvor: Agencije