Izraelska grupa za ljudska prava: Ovo je aparthejd

Napravljen je sistem u kojem Jevreji uživaju sva prava, a Palestinci se tretira kao građane drugog ili trećeg reda, kaže se u izvještaju grupe B'Tselem.

Postoji više od 60 zakona koji aktivno diskriminiraju Palestince u mnogim sektorima (Arhiva)

Vodeća izraelska grupa za ljudska prava počela je opisivati Izrael i njegovu kontrolu nad palestinskim teritorijama kao “vladu aparthejda“, koristeći eksplozivni termin koji lideri i njihove pristalice žestoko odbacuju.

U izvještaju objavljenom u utorak, grupa B'Tselem tvrdi da je Izrael napravio sistem u kojem jevrejski stanovnici uživaju puna prava, dok Palestinci iz četiri zone koje kontrolira Izrael imaju manja prava, zavisno od toga gdje žive.

No, tvrde, uvijek su ispod Jevreja.

“Jedan od ključnih zaključaka naše analize je da je ovo jedinstvena geopolitička regija kojom upravlja jedna vlada“, rekao je direktor B'Tselema Hagai El-Ad.

“Ovo nije demokratija s okupacijom. Ovo je aparthejd između rijeke i mora“, dodao je.

‘Cementiranje jevrejske nadmoći’

U izvještaju se kaže da Izrael nastoji pojačati i cementirati jevrejsku nadmoć u regiji između rijeke Jordan i Mediterana.

“Podijelio je regiju na nekoliko jedinica, u svakoj važe različita prava za Palestince, ali oni su uvijek inferiorni u odnosu na Jevreje“, rečeno je u izvještaju.

U takvoj politici Palestincima su oduzeta mnoga prava, uključujući ono na samoopredjeljenje, dodaje se.

U četiri zone koje su pod izraelskom kontrolom su okupirana Zapadna obala, u kojoj Palestinci žive u mnogo nepovezanih enklava, pod strogim vojnim nadzorom; okupirani Istočni Jerusalem, u kojem Palestinci imaju prebivalište, ali ne i državljanstvo; blokirani Pojas Gaze, koji Izrael kontrolira izvana; te, na kraju, sam Izrael.

Izrael se dugo predstavlja demokratskom državom i tvrdi da Palestinci, koji čine oko 20 posto populacije koja broji 9,2 miliona ljudi, imaju jednaka prava kao i Jevreji.

No, ti Palestinci se na institucionalnom nivou tretiraju kao građani drugog ili trećeg reda, a postoji više od 60 zakona koji ih aktivno diskriminiraju u mnogim sektorima, kao što su nekretnine, školovanje i zdravstvena zaštita.

‘Država rasističkih odluka’

Četiri metode koje Izrael koristi za jačanje jevrejske nadmoći, tvrdi se u izvještaju, su sloboda kretanja, učešće u politici, ekskluzivna imigracija i iskorištavanje zemlje za korist Jevreja, dok se Palestinci trpaju u enklave.

“U svijetu nema države u kojoj je čistija politika aparthejda od Izraela. To je država koja se bazira na rasističkim odlukama, koje ciljaju na otimanje zemlje, protjerivanje ljudi, uništavanje domova i uspostavljanje naselja“, kaže Nabil Shaath, viši savjetnik palestinskog lidera Mahmouda Abbasa.

Itay Milner, glasnogovornik izraelskog konzulata u New Yorku, odbacio je izvještaj B'Tselema i nazvao ga “još jednim alatom za promicanje njihove političke agende”, koja se, kako tvrdi, nazire na “iskrivljenom ideološkom stanovištu”.

Istaknuo je da su arapski građani Izraela zastupljeni u vladi, uključujući diplomatski korpus.

Izvor: Al Jazeera i agencije