Irska: Užasavajuća stopa smrtnosti djece u domovima Crkve

Hiljade djece umrle su u dječjim domovima kojima je u razdoblju od 1920-ih do 1990-ih upravljala irska Katolička crkva.

Ugled Crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna posvajanja (EPA)

Hiljade djece umrle su u dječjim domovima kojima je u razdoblju od 1920-ih do 1990-ih upravljala irska Katolička crkva, navodi se u istraživanju, u kojem se “užasavajuća stopa smrtnosti” povezuje s nehumanim životnim uvjetima.

Izvještaj, koji je obuhvatio 18 “Domova za majke i djecu”, gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, posljednji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke crkve.

Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane jer su ih rodile neudate žene, koje su, kao i njihova djeca, predstavljale mrlje na imidžu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva.

Premije će se službeno izviniti

Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci hiljada žena, uključujući one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u porodicama s vjenčanim roditeljima.

Premijer Micheal Martin službeno će se izviniti te će pružiti finansijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u saopćenju.

“Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zaglušujuća, represivna i mizogina kultura, sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece”, izjavio je ministar Roderic O'Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina, nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless, koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Narušen ugled Katoličke ckve

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od “Mother and Baby Homes”, zabilježeno je u izvještaju iz 2017. godine.

Ukupno je umrlo oko 9.000 djece, a stopa smrtnosti iznosila je 15 posto, potvrđeno je u izvještaju.

Ugled Katoličke crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna posvajanja te je, tokom prve posjete toj državi, 2018. godine, papa Franjo molio za oprost.

Izvor: Agencije