Indijski Vrhovni sud zaustavio provođenje spornih zakona

Hiljade farmera održavalo je velike proteste više od mjesec dana zbog tri nova zakona o poljoprivredi.

Sud će formirati komisiju koja će saslušati pritužbe farmera (Al Jazeera)

Indijski Vrhovni sud zaustavio je provedbu tri nova zakona o poljoprivredi kojima se žestoko protive farmeri, koji su održavali velike proteste u glavnom gradu više od mjesec dana.

Sud će formirati komisiju koja će saslušati pritužbe farmera na zakone, rekao je predsjednik suda Sharad Arvind Bobde.

“Zaustavljamo tri zakona do daljnjeg. Imamo ovlasti da formiramo komisiju i komisija će nam dati izvještaj. Zaštitit ćemo farmere”, rekao je.

Vlada premijera Narendre Modija nije htjela da odbaci zakone uprkos raširenim protestima farmera i radničkih grupa u zemlji.

Stavovi o zakonu

Modijeva vlada navodi da je zakonodavstvo usmjerno na modernizaciju zastarjelog poljoprivrednog sistema. Međutim, farmeri kažu da su zakoni pokušaj da se sroza dugogodišnja minimalna cijena za njihove usjeve te da će to omogućiti nekoliko korporacija da kontrolira ogromni poljoprivredni sektor u zemlji.

Od kraja novembra, hiljade farmera kampira u predgrađu New Delhija. Najmanje osam rundi pregovora između vlade i grupa farmera je održano. Dvije strane će se sastati i u petak.

“Ne smatram je odluka Vrhovnog suda pobjeda ali je barem dobar korak. Nakon naredbe suda, vlada će se odmaknuti”, kaže za Al Jazeeru Paramjeet Singh iz sindikata farmera.

Dodao je da će se sindikalne vođe sastati u utorak i odlučiti da li će nastaviti proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije