FBI dan prije napada na Capitol: Ekstremisti poručili – ‘Ovo je rat’

‘Washington Post’ piše kako je Ured Federalnog istražnog biroa u Virginiji poslao upozorenje kako ekstremisti planiraju doći u Washington i da govore o ‘ratu’.

Učesnici su pozivani na nasilje te da prestanu 'ovo nazivati maršem, mitingom ili protestom' (Arhiva)

Ured Federalnog istražnog biroa (FBI) u saveznoj državi Virginiji izdao je interno upozorenje dan prije nego što su demonstranti koji podržavaju odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa upali u Kongres SAD-a da ekstremisti planiraju doći u Washington i govoriti o “ratu“, objavio je Washington Post.

Na jednom forumu raspravljalo se o konkretnim pozivima na nasilje, koji uključuju izjavu “Budite spremni za borbu. Kongres treba čuti razbijanje stakla, otvaranje vrata i prolijevanje krvi njihovih BLM i Pantifa robova vojnika.”

Učesnici su, također, pozivani na nasilje i da “prestanu ovo nazivati maršem, mitingom ili protestom”, prenosi Tanjug.

Foto osumnjičenog za ubistvo policajca

“Idite tamo spremni za rat. Dobit ćemo našeg predsjednika ili ćemo umrijeti. Niko drugoi neće postići taj cilj”, prenosi poruke sa skupa Reuters, pozivajući se na Washington Post.

FBI je u utorak objavio fotografiju osobe koju se sumnjiči da je povezana s ubistvom američkog policajca Briana Sicknicka na Capitolu, napisao je na Twitteru senator Bill Cassidy.

Cassidy, iz redova republikanaca, uz svoj je tvit stavio fotografiju starijeg bradatog muškarca s plavom kapom na kojoj su ispisana slova CFD, te je pozvao sve koji ga možda prepoznaju da kontaktiraju FBI.

Ranije je FBI u New Yorku uhapsio još jednu osobu zbog mogućeg sudjelovanja u prošlosedmičnim neredima na Capitolu.

Do sada optuženi deseci ljudi

Glasnogovornica FBI-a je rekla da su agenti uhapsili Aarona Mostofskog, za kojeg mediji tvrde da je sin sudije na njujorškom Vrhovnom sudu Shlomea Mostofskog.

Reuters piše da za sada ne zna s kojom će se optužnicom Aaron Mostofsky suočiti.

Na Saveznom sudu u Washingtonu do sada je zbog sudjelovanja u neredima optuženo 20 ljudi, a protiv njih 40 su podignute optužnice na lokalnim višim sudovima.

Izvor: Agencije