Europol: Srušen dark market, najveće tržište na dark webu

Dobavljači su uglavnom trgovali raznim vrstama droge, lažnim novcem, lažnim ili falsificiranim kreditnim karticama, neobilježenim SIM karticama…

Dark market je imao oko 500.000 korisnika, više od 2.400 prodavaca i oko 320.000 transakcija (Arhiva)

Dark market, najveće ilegalno tržište na dark webu, srušeno je u međunarodnoj operaciji Europola, u kojoj su bile uključene Njemačka, Australija, Danska, Moldavija, Ukrajina, Velika Britanija i SAD.

U saopćenju Europola se navodi da je rušenje dark marketa urađeno uz pomoć njihovih specijalnih operativnih analiza i koorinacije s navedenim državama, prenosi Tanjug.

Dark market je imao oko 500.000 korisnika, više od 2.400 prodavaca i oko 320.000 transakcija, a odrađeno je 4.650 bitkoin i 12.800 monero transfera (monero – digitalna kripto valuta).

Trgovina drogom, lažnim novcem…

Prema trenutnoj vrijednosti, ova suma iznosi više od 140 miliona eura, dodaje Europol.

Dobavljači na dark marketu su uglavnom trgovali raznim vrstama droge, lažnim novcem, lažnim ili falsificiranim kreditnim karticama, neobilježenim SIM karticama i malverom (softver napravljen u maliciozne svrhe).

Njemačka policija je vodila istragu u gradu Oldenburgu, gdje je uhapsila Australijanca koji je bio navodni operater Dark marketa, u blizini granice s Danskom, a zaplijenjeno je i više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini.

Izvor: Agencije