Erdogan: Turska krajem sedmice počinje vakcinaciju protiv korona virusa

Prva serija od tri miliona doza vakcine protiv COVID-19, naručena od kineskog SinoVac Biotecha, stigla je u Tursku 30. decembra.

"Kako broj slučajeva zaraze COVID-19 bude padao ispod određenog broja, postepeno ćemo ublažavati ograničenja, kao i ranije", dodao je Erdogan (Anadolija)
"Kako broj slučajeva zaraze COVID-19 bude padao ispod određenog broja, postepeno ćemo ublažavati ograničenja, kao i ranije", dodao je Erdogan (Anadolija)

Turska će do ovog vikenda početi s vakcinacijom protiv COVID-19, rekao je u ponedjeljak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

“Vakcina protiv COVID-19 počet će se davati u četvrtak ili petak u skladu s utvrđenim redoslijedom”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade u predsjedničkom kompleksu.

“Kako broj slučajeva zaraze COVID-19 bude padao ispod određenog broja, postepeno ćemo ublažavati ograničenja, kao i ranije”, dodao je Erdogan.

Prva serija od tri miliona doza vakcine protiv COVID-19, naručena od kineskog SinoVac Biotecha, stigla je u Tursku 30. decembra, nakon čega su uslijedili testovi u turskim laboratorijama.

U Turskoj je do ponedjeljka od posljedica zaraze korona virusom preminula 22.981 osoba, dok se preko 2,2 miliona ljudi oporavilo, a u zemlji je od početka pandemije zabilježeno više od 2,33 miliona slučajeva zaraze.

Uštede na brojnim poljima

Erdogan se dotakao i ekonomskih pitanja, napominjući značaj ušteda na brojnim poljima, od svakodnevnog života do navodnjavanja u poljoprivredi.

“Nacionalnim akcionim planom za energetsku efikasnost, koji smo pokrenuli prije dvije godine, želimo uštedjeti 24 milijarde tona nafte. Također, planiramo ostvariti 14 posto ušteda u potrošnji energije do 2023. godine”, kazao je Erdogan.

Napominjući kako neki konstantno pokušavaju zaustaviti i ugroziti napredak Turske, poručio je da će njegova zemlja nastaviti sa velikim projektima.

“Bez obzira koliko nasrtali, neće moći spriječiti našu zemlju da zauzme mjesto koje zalužuje u restrukturiranom globalnom, političkom i ekonomskom poretku.”

Istakao je da je Turska, uprkos svim izazovima, nastavila ostvarivati ciljeve zahvaljujući snažnoj infrastrukturi koja je izgrađena u proteklih 18 godina.

Jačanje zdravstvene infrastrukture

“Širenjem pandemije korona virusa i u našoj zemlji, brzo smo se pripremili za novonastalu situaciju. Novim bolnicama koje smo otvorili ojačali smo našu ionako snažnu zdravstvenu infrastrukturu i zdravstveni sistem”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je prije izbijanja pandemije ekonomski rast Turske u prvom kvartalu prošle godine iznosio 4,5 posto.

Istakao je da je Turska, zahvaljujući koracima prema normalizaciji koji su poduzeti u junu, brzo ušla u proces oporavka od posljedica pandemije, dodajući da je Turska sa stopom rasta od 6,7 posto u trećem kvartalu bila najbrže rastuća ekonomija u svijetu.

“Prošle godine naš izvoz je sa 169,5 milijardi dolara za oko četiri milijarde dolara premašio cilj koji smo ranije postavili”, rekao je Erdogan.

“Vjerujem da će 2021. biti godina u kojoj će se povećati ulaganja, proizvodnja, zapošljavanje, izvoz te postići održivi rast”, kazao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO