Velika Britanija: Varvarstvo kineske vlasti prema Ujgurima

Ministar diplomatije Dominic Raab najavio je zabranu uvoza robe koja se proizvodi prinudnim radom muslimanske manjine u Kini.

Organizacije za zaštitu prava kažu da je u Xinjiangu oko milion Ujgura i drugih manjina zatočeno u logorima (Arhiva)

Šef britanske diplomatije Dominic Raab osudio je u utorak “varvarstvo“ kineskih vlasti prema Ujgurima, najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskoj regiji Xinjiang.

“Danas se pribjegava varvarstvu, za koje smo se nadali da je stvar prošlosti”, rekao je on britanskim zastupnicima i naveo arbitrarna zatvaranja, “političko prevspitavanje”, prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kineska politika prema Xinjiangu, gdje žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Intenzivne međunarodne kritike

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog politike na teritoriji Xinjiang bogatoj resursima.

Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima.

Kina navodi da se radi o “centrima za profesionalnu obuku”, namijenjenim da “narod nađe posao” i da ga “udalji od vjerskog ekstremizma”.

Kineski zvaničnici se hvale uspjehom da deradikaliziraju stanovništvo i stručno ga osposobe za posao, tvrdeći  da se nije dogodio nijedan teroristički napad već četiri godine.

Izvor: Agencije