Većina Amerikanaca smatra da treba opozvati Trumpa

Istraživanje pokazuje da 67 posto Amerikanaca direktno prebacuje krivicu na odlazećeg predsjednika za nerede u kojima je poginulo pet osoba.

Opoziv aktuelnog predsjednika prije isteka mandata dijeli Amerikance po partijskim linijama (EPA)

Većina Amerikanaca vjeruje da bi odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa trebalo opozvati prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden položi zakletvu 20. januara, a dvije trećine ga smatra odgovornim za nasilnu pobunu na Capitolu, rezultat je objavljene ankete ABC News/Ipsos.

Prema istraživanju, 56 posto građana smatra da bi predsjednik trebao biti opozvan sa funkcije prije zvaničnog prenosa vlasti za manje od dvije sedmice, dok 43 procenta ispitanika kaže da ne bi trebao, prenosi Tanjug.

Među onima koji kažu da Trumpa ne treba smijenjivati odmah gotovo polovina (45 posto) ipak smatra da su njegovi postupci ove sedmice bili pogrešni.

Podijela u strankama

Opoziv aktuelnog predsjednika prije isteka mandata dijeli Amerikance po partijskim linijama, sa 94 posto demokrata i samo 13 posto republikanaca koji podržavaju takav potez.

Većina nezavisnih poslanika – 58 posto – također bi opozvalo Trumpa.

Kako se dodaje u anketi, 67 posto Amerikanaca direktno prebacuje krivicu na Trumpa za pobune u srijedu i nerede u kojima je poginulo pet osoba, uključujući policajca koji je podlegao povredama zadobijenim tokom napada.

To uključuje 52 posto ispitanih koji vjeruju da snosi veliku odgovornost, dok samo 15 procenata anketiranih kaže da on ne snosi nikakvu krivicu, navodi se u istraživanju koje je objavila američka televizija.

Izvor: Agencije