Uz tri predsjednika, Biden će 20. januara pozvati na jedinstvo

Izjava Donalda Trumpa, koji je rekao da neće prisustvovati svečanosti 20. januara je dobra stvar, rekao je Biden.

'Ujedinjena Amerika' bit će tema inauguracije 46. predsjednika, objavio je organizacijski odbor te svečanosti (AP)

Neposredno prije zakletve 20. januara američki predsjednik Joe Biden će okružen prethodnicima Barackom Obamom, Billom Clintonom i Georgeom W. Bushom uputiti poziv na jedinstvo podijeljene Amerike.

„Ujedinjena Amerika“ bit će tema inauguracije 46. predsjednika, objavio je organizacijski odbor te svečanosti, nekoliko dana nakon napada na Capitol koji je duboko potresao zemlju, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Svake četiri godine stotine hiljada gledalaca dolaze u saveznu prijestolnicu kako bi prisustvovali inauguraciji, ali ove će godine pristup biti ograničen zbog pandemije u kojoj je život izgubilo više od 370.000 Amerikanaca.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je u ponedjeljak zamolila građane da ne dolaze na inauguraciju i da je prate na televiziji ili online.

Težak zadatak za Bidena

Nakon prisege, Biden će otići na nacionalno groblje u Arlingtonu s bivšim predsjednicima Obamom, Bushom i Clintonom gdje će položiti vijenac na grob neznanom junaku.

Budući demokratski predsjednik ima težak zadatak zaviti rane Americi, žrtvi ekonomske i zdravstvene krize, podijeljene izborima i teškim rasnim napetostima.

Izjava dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da neće prusustvovati svečanosti 20. januara “je dobra stvar”, ocijenio je Biden.

Na inauguraciju zbog poodmakle dobi neće doći bivši predsjednik Jimmy Carter (96).

Izvor: Agencije