Twitter obrisao kinesku objavu o ’emancipaciji’ Ujgurki

Tvit kineske ambasade u SAD-u sadržavao je link na članak u kojem se tvrdi da Ujgurke više nisu ‘strojevi za rađanje djece’.

Njemački sinolog Adrian Zenz usvrdio je da je Peking mnoge pripadnice ujgurske manjine prisilio na sterilizaciju (Reuters)

Twitter je obrisao objavu kineske ambasade u SAD-u u kojoj se tvrdi da je Peking potaknuo “emancipaciju” pripadnica ujgurske manjine u pokrajini Xinjiang.

Tvit kineske ambasade sadržavao je link na članak državnih medija u kojem se tvrdi da Ujgurke, zahvaljujući mjerama suzbijanja navodnog vjerskog ekstremizma, više nisu “strojevi za rađanje djece”, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Ujguri su manjina većinom islamske vjeroispovijesti i žive u pokrajini Xinjiang, na sjeverozapadu Kine.

Ambasada je u tvitu, objavljenom u četvrtak, tvrdila da su pripadnice ujgurske manjine, zahvaljujući promociji reproduktivnog zdravlja, samosvjesnije i manje ovisne o muškarcima.

Optužbe za prisilnu sterilizaciju

Prošlog vikenda objavu je zamijenila poruka Twittera da se njome krše propisi platforme, bez dodatnih pojedinosti.

Njemački sinolog Adrian Zenz usvrdio je u izvještaju, objavljenom prošle godine, da je Peking mnoge pripadnice ujgurske manjine prisilio na sterilizaciju, odnosno na ugradnju intrauterinih uložaka kako bi kontrolirao brojnost te populacije.

Kina to opovrgava.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian optužio je medije da “proizvode lažne informacije o pitanjima vezanim za Xinjiang”.

Izvor: Agencije