Sastanak lidera Rusije, Azerbejdžana i Armenije u Moskvi

Ovo je prvi sastanak tri čelnika od potpisivanja mirovnog sporazuma kojim su okončane borbe za Nagorno-Karabah.

Putin je, na sastanku sa Alijevim i Pašinijanom, rekao da se mirovni sporazum uspješno provodi (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je danas lidere Armenije i Azerbejdžana, na prvom sastanku od potpisivanja primirja uz posredovanje Rusije kojim je okončan sukob u regiji Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Putin je, na sastanku sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim i armenskim premijerom Nikolom Pašinijanom, rekao da se mirovni sporazum uspješno provodi i da je stvorena neophodna osnova za dugoročno i sveobuhvatno rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu.

Putin je najavio danas kako će visoki zvaničnici Armenije, Azerbejdžana i Rusije osnovati radnu grupu za razgovore o daljim potezima za obnavljanje saobraćajnih veza u regiji.

Mirovnim sporazumom, od 10. novembra prošle godine, završeni su sukobi koju su trajali 44 dana u kojima je azerbejdžanska vojska nanijela velike gubitke armenskim snagama i vratila kontrolu nad velikim dijelovima Nagorno-Karabaha i okolnih područja.

Prema mirovnom sporazumu, Rusija je rasporedila oko 2.000 mirovnjaka u Nagorno-Karabahu na najmanje pet godina.

Masovni protesti

Mirovni sporazum je proslavljen u Azerbejdžanu kao velika pobjeda, ali je izazvao negodovanje i masovne proteste u Armeniji, gdje su hiljade ljudi tražile ostavku Pašinijana.

Veliki broj demonstranata danas je pokušao blokirati autoput koji povezuje armensku prijestolnicu Jerevan sa aerodromom kako bi spriječili Pašinijana da otputuje u Moskvu, ali ih je policija rastjerala.

Armenski premijer je sporazum nazvao „bolnim, ali neophodnim korakom da se spriječi azerbejdžansko zauzimanje cijelog Nagorno-Karabaha“.

Azerbejdžan i njegov saveznik Turska zatvorili su svoje granice sa Armenijom još od izbijanja sukoba oko Nagorno-Karabaha 1993. godine, što je oslabilo ekonomiju zemlje bez izlaza na more.

Mirovni sporazum predviđa ponovno otvaranje transportnih ruta, uključujući koridor koji povezuje Azerbejdžan sa svojim eksklavom Nahčivanom, koja graniči sa Armenijom, Turskom i Iranom.

Izvor: Agencije