Husi prijete SAD-u ako ih proglasi terorističkom organizacijom

Lider jemenskog pokreta Mohammed Ali al-Houthi odgovorio je kako je ponašanje odlazeće administracije Donalda Trumpa ‘terorističko’.

Organizacija Ansar Allah de facto upravlja sjevernim dijelom Jemena i humanitarne organizacije moraju s njima sarađivati (Reuters)

Lider pokreta jemenskih Husa izjavio je u ponedjeljak da ova grupa zadržava pravo da adekvatno odgovori na bilo kakav američki potez kojim bi oni bili stavljeni na crnu listu SAD-a, nakon što je odlazeća administracija objavila da ih namjerava označiti kao međunarodnu terorističku organizaciju.

“Politika administracije [odlazećeg predsjednika Donalda] Trumpa i njeno ponašanje je terorističko“, rekao je Mohammed Ali al-Houthi u objavi na Twiteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Zadržavamo pravo da odgovorimo na bilo kakvo označavanje koje provede Trumpova ili bilo koja administracija“, dodao je on.

Pence: Ubijeno je mnogo ljudi

SAD planira proglasiti pokret jemenskih Husa stranom terorističkom organizacijom, izjavio je ranije američki potpredsjednik Mike Pompeo.

Proglašenje pokreta terorističkom organizacijom bilo je proteklih sedmica predmet žestoke rasprave u kabinetu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, a odluka je odgođena zbog internih neslaganja oko utvrđivanja iznimki za humanitarnu pomoć, reklo je nekoliko izvora.

Odluka bi mogla biti donesena u ponedjeljak, tvrde dva izvora.

“Svrha proglašenja je da Ansar Allah odgovara za svoja teroristička djela, uključujući prekogranične napade kojima se prijeti civilnom stanovništvu, infrastrukturi i komercijalnim isporukama”, naveo je Pompeo u saopćenju, koristeći zvanično ime pokreta.

Pokret je vodio kampanje u kojima je “ubijeno mnogo ljudi, nastavlja destabilizirati regiju i uskraćuje ljudima Jemena mirno rješenje konflikta”, dodao je.

Pompeo je govorio o napadu na aerodrom 30. decembra u jemenskom gradu Adenu, u kojem je ubijeno 26 ljudi.

Teške posljedice odluke za civile

Pobunjenička grupa kontrolira veliki dio Jemena i već je pod američkim sankcijama.

Međutim, proglašenjem terorističke grupe očekuje se da će se vanjski akteri prepasti da vrše mnoge transakcije s vlastima koju čine ovi pobunjenici, uključujući bankarske transakcije i kupovinu hrane i goriva.

Humanitarne grupe i članovi Demokratske partije upozorili su da će ovaj potez teško pogoditi stanovnike Jemena.

Ujedinjeni narodi su situaciju u toj zemlji nazvali najvećom svjetskom humanitarnom krizom.

Pompeo je insistirao na proglašenju, koje će stupiti na snagu dan prije nego što Joe Biden postane predsjednik 19. januara, te je rekao da to neće utjecati na humanitarnu pomoć.

“Planiramo neke mjere da smanjimo taj utjecaj. Iskazali smo spremnost da radimo s relevantnim zvaničnicima u UN-u, s međunarodnim i nevladinim organizacijama i drugim međunarodnim donatorima”, rekao je.

Osmišljene ‘posebne dozvole’

Kabinet je osmislio “dozvole” kako bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći Jemenu, istakao je jedan izvor, tvrdeći da američke sankcije u većini slučajeva ostavljaju dovoljno prostora za rad humanitarnih organizacija.

Nije želio detaljnije pojasniti o kakvim je dozvolama riječ.

Ministarstvo finansija može odrediti iznimke u takvim slučajevima, izdavanjem posebnih dozvola humanitarnim udruženjima za dostavu hrane i lijekova zemljama kojima su uvedene stroge sankcije, objašnjava Reuters.

Dužnosnici međunarodnih humanitarnih organizacija ističu da takve dozvole često nisu postizale željeni efekat, budući da banke i osiguravajuće kompanije strahuju od kršenja sankcija, što bi se moglo dogoditi i u slučaju Jemena.

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

Jemenski Husi povezani su s Iranom, kojem je Trumpov kabinet proteklih sedmica uveo niz sankcija, što bi novom predsjedniku Bidenu moglo otežati uspostavu dijaloga s Teheranom i povratak u sporazum o iranskom nuklearnom programu, ističu Bidenovi saveznici i analitičari.

“Takav potez uopće nije u interesu [SAD-a]”, ističe penzionirani američki ambasador Ryan Crocker, koji je služio na Bliskom istoku.

“Ima li među Husima elemenata koji su sudjelovali u terorističkim napadima? Naravno. Isto vrijedi i za druge grupe na Bliskom istoku”, dodao je on.

“Husi su sastavni dio jemenskog društva, tako je oduvijek. Takvim ćemo potezom pretvoriti u strateškog neprijatelja lokalne snage koje su generacijama dio Jemena. Oni nisu iranski pijuni”, naglašava Crocker.

Guterres: Prijeti strašna glad

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je 2015. godine u Jemenu, podržavajući vladine snage u borbi protiv Husa.

Dužnosnici UN-a pokušavaju oživjeti pregovore a teško stanje u zemlji otežava i ekonomska kriza i pandemija COVID-19.

Organizacija Ansar Allah de facto upravlja sjevernim dijelom Jemena i humanitarne organizacije moraju s njima sarađivati kako bi mogle dostavljati pomoć.

Kontroliraju i aerodrom u Sanaai i luku Hodeidu, kroz koje stiže humanitarna pomoć.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u novembru da Jemenu “direktno prijeti strašna glad kakvu svijet nije vidio proteklih nekoliko decenija”.

Kada je SAD zaprijetio uvrštenjem Husa na crnu listu, Guterres je upozorio da ne bi trebalo povlačiti jednostrane poteze.

Guterresov glasnogovornik nije želio u nedjelju komentirati informaciju da bi SAD mogao proglasiti pobunjenički pokret terorističkom organizacijom, a iranska misija pri UN-u u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa da je komentira.

Izvor: Agencije