Prvi let Katara za Saudijsku Arabiju nakon prekida blokade

Katar je plaćao više od 100 miliona dolara godišnje za korištenje iranskog zračnog prostora kako bi zaobišao Saudijsku Arabiju.

Radujemo se ponovnom uspostavljanju snažnih odnosa s našim trgovinskim partnerima, objavila je kompanija Qatar Airways na Twitteru (Al Jazeera)

Zračna putovanje između Katara i Saudijske Arabije nastavljena su u ponedjeljak, što je važan korak, nakon što su bivši rivali normalizirali veze prema sporazumu potpisanom u prvoj sedmici januara.

Ova odluka uslijedila je pošto su čelnici zaljevskih zemalja potpisali deklaraciju o okončanju tri i po godine spora između Katara i Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta. Ove četiri zemlje su Kataru nametnule blokadu u junu 2017. godine, optužujući ga za finansiranje terorizma, što je Doha uvijek negirala.

Kvartet se dogovorio da ukine ograničenja Kataru na sumitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) prošle sedmice u saudijskom pustinjskom gradu Al-Ula, nakon posredovanja odlazeće administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Historijski trenutak

Al Jazeerin reporter Jamal Elshayyal rekao je da su putnici prvog leta bili članovi porodica koji su prethodno bili odvojeni od svojih najmilijih zbog blokade. Prvi let iz Dohe u Rijad nazvao je historijskim trenutkom.

New York Times je izvijestio da Katar plaćao više od 100 miliona dolara godišnje za korištenje iranskog zračnog prostora kako bi zaobišao Saudijsku Arabiju.

Radujemo se ponovnom uspostavljanju snažnih odnosa s našim trgovinskim partnerima u KSA [Kraljevina Saudijska Arabija], kao i glavnim zračnim lukama u zemlji, objavila je kompanija Qatar Airways na Twitteru.

“Jako smo zadovoljni pozitivnim ishodom sa samita GCC-a i odlukom o ponovnom otvaranju svih granica s Katarom”, rekao je izvršni direktor kompanije Akbar al-Baker.

U subotu su građani Katara počeli ulaziti u Saudijsku Arabiju preko graničnog prijelaza Salwa.

Oko 68 automobila ušlo je u subotu preko prelaza u Saudijsku Arabiju, dok je 20 drugih krenulo u Katar, rekao je saudijski carinski službenik.

“Prijelaz je u punoj funkciji. Pozdravljamo građane Katara ”, rekao je šef carine na prelazu Salwa, Ali al-Aklabi, za saudijsku državnu televiziju Al-Ekhbariya.

U međuvremenu, Katar je rekao da će dolasci preko graničnog prijelaza sa Saudijskom Arabijom biti podložni mjerama predostrožnosti protiv korona virusa. Svi koji dolaze moraju biti u mogućnosti pokazati negativni test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Svi koji dođu u Katar također će biti podvrgnuti hotelskoj karanteni na sedam dana, navodi se u saopćenju katarskog Ureda za komunikacije.

Izvor: Al Jazeera