Otkrivena namjera napadača na Kongres da ubije Nancy Pelosi

Dokument otkrio namjeru jednog od izgrednika da ubije predsjednicu Zastupničkog doma metkom u glavu u TV prijenosu uživo.

Prema dokumentu koji se odnosi na istragu, optužen je Cleveland Grover Meredith (EPA)

Dokument koji se odnosi na savezne istrage vezano za napad na američki Kongres otkrio je namjeru jednog od izgrednika da ubije predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi metkom u glavu u TV prijenosu uživo.

“Prošetat ću ulicama Washingtona i vikati ‘Bog je najveći'”, rekao je optuženi Cleveland Grover Meredith, prema podacima iz istrage do kojih je došao dopisnik New York Timesa Seamus Hughes.

Prema dokumentu koji se odnosi na istragu, Meredith je odsjeo u hotelu u Washingtonu, a u njegovoj prikolici su pronađeni pištolj Glock kalibra devet milimetara, puška Tavor X95 i municija.

U dokumentu se dodaje da je prilikom istrage utvrđeno da optuženi Meredith nema dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

‘Unutrašnji terorizam’

Prema saopćenju američkog Ministarstva pravosuđa, optuženo je 13 osoba zbog nedavnog napada na Kongres, uključujući Mereditha, koji se tereti za prijetnje smrću upućene Nency Pelosi, bez otkrivanja bilo kakvih drugih detalja.

Korisnici društvene mreže Twitter izrazili su protivljenje tim događajima u reakcijama na objavu dokumenta, a neki su to vidjeli kao pokušaj ubistva i unutrašnji terorizam te su zahtijevali suđenje.

U nekim tvitovima su iznesene osude zbog podrške koju su pojedini pružali odlazećem predsjedniku Donaldu Trumpu do sada, s pozivima potpredsjedniku Mikeu Penceu da odmah intervenira kako bi se Trump uklonio sa dužnosti i kako bi se i on izveo pred sud.

Izvor: Agencije