Njemačka računa s normalizacijom turizma tek na ljeto

‘Mislim da će u sljedeća dva do tri mjeseca putovanja biti teško zamisliva’, rekao je povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss.

Očekuje se da će se turističko tržište početi oporavljati u drugom kvartalu te do ljeta u potpunosti oživjeti
Očekuje se da će se turističko tržište početi oporavljati u drugom kvartalu te do ljeta u potpunosti oživjeti

Njemačka vlada ne računa s normalizacijom turističkog tržišta prije ljeta, rekao je predstavnik njemačkog ministarstva ekonomije u ponedjeljak, prenosi Hina.

„Mislim da će u sljedeća dva do tri mjeseca putovanja biti teško zamisliva“, rekao je povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss u razgovoru za njemačke medije.

On očekuje da će se turističko tržište početi oporavljati u drugom kvartalu te do ljeta u potpunosti oživjeti.

„Nakon praznika Duhova očekujemo poboljšanje situacije i potpuno oživljavanje turizma do ljeta“, rekao je Bareiss referirajući se na blagdan kojim se u kršćanskoj tradiciji završava uskrsno vrijeme, a koji ove godine pada krajem maja.

Bez razlike u tretmanu za vakcinisane i nevakcinisane

Na ljeto će, prema procjeni demokršćanskog političara, biti moguća turistička putovanja ne samo unutar Njemačke, nego i interkontinentalna putovanja.

„Ako u drugom kvartalu zaista uspijemo vakcinisati većinu građana, imat ćemo relativno sigurnu situaciju što se putovanja tiče“, rekao je Bareiss.

On je još jednom potvrdio stajalište njemačke vlade po kojem ne bi trebalo biti razlika u tretmanu za one koji su se vakcinisali i one koji nisu.

„Naša je želja da svi budu tretirani jednako, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne“, rekao je državni sekretar pri ministarstvu privrede.

Izvor : Agencije

Povezane

Novo normalno, koje je donijela pandemija, znači i drugačiji turizam. Pobjednici sezone su nautički turizam i oni koji su ponudili kvalitetu. Međutim, nakon sezone vrijede druga pravila, a na konferenciji o turizmu, stručnjaci iz više zemalja pokušali su dati odgovor kako je spasiti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO