Njemačka: Stižu prve doze vakcine Moderne, uvedene strožije mjere

Posljednjih dana u Njemačkoj su učestale kritike koje smatraju da se proces cijepljenja odvija presporo odnosno da je zemlja naručila premalu količinu cjepiva.

Do kraja ovog kvartala računamo s isporukom dva, a do kraja godine 50 miliona doza cjepiva Moderne, rekao je njemački ministar zdravstva  (EPA)

U Njemačkoj je u ponedjeljak započela isporuka vakcina američke kompanije Moderna, a istovremenu su u većini saveznih pokrajina na snagu stupile nove, strožije mjere zatvaranja.

„Do utorka bi u sve savezne pokrajine trebale biti isporučene prve pošiljke vakcine Moderne“, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Ona je rekao kako do kraja ovog kvartala računa s isporukom dva, a do kraja godine 50 miliona doza vakcina Moderne.

Spahn je rekao kako građani koji se odluče na vakcinisanje neće moći birati kojom vakcinom će biti cijepljeni, prenosi Hina.

„Neće biti mogućnosti biranja između vakcina Biontecha i Moderne. Za tako nešto su količine jednostavno nedostatne“, rekao je Spahn za javni servis ZDF.

Kritike Nijemaca

Posljednjih dana u Njemačkoj su učestale kritike koje smatraju da se proces vakcinisanja odvija presporo odnosno da je zemlja naručila premalu količinu vakcina. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se vakcinisanje ubrzati te da će zemlja uskoro raspolagati s većim količine vakcine, prije svega Pfizer-Biontecha i Moderne.

U velikom broju njemačkih saveznih pokrajina danas su na snagu nastupile nove, strožije mjere zatvaranja.

Od danas je za jedno kućanstvo moguć posjet još samo jedne osobe iz nekog drugog kućanstva umjesto dosadašnjih pet.

U najvećem broju saveznih pokrajina vrijedi i pravilo ograničenog radijusa kretanja od 15 kilometara za stanovnike onih okruga u kojima je sedmična incidencija više od 200.

Još od početka novembra, odnosno sredine decembra, na snazi je i zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a u maloprodaji je rad dozvoljen samo trgovinama za dnevne potrepštine te apotekama.

Izvor: Agencije