London finansira raspodjelu vakcina zemljama u razvoju

Od virusa ćemo se zaštititi tek kada svi budemo zaštićeni, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab.

Milijardu doza vakcine protiv korona virusa bit će rapodijeljeno za 22 zemlje u razvoju (EPA)

Velika Britanija je od saveznika prikupila milijardu dolara kako bi “ranjivim zemljama” pomogla da osiguraju pristup vakcini protiv bolesti COVID-19, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova povodom virtualne posjete generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija GuterresaLondonu.

Taj iznos, koji su izdvojili Kanada, Njemačka i Japan, a pridodaje se 608 miliona eura koje je osigurao London, “omogućit će da se ove godine milijardu doza vakcine protiv korona virusa raspodijeli za 22 zemlje u razvoju”, dodaje se u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Svjetsko rješenje problema’

“Od virusa ćemo se zaštititi tek kada svi budemo zaštićeni – zato smo se usredotočili na svjetsko rješenje za svjetski problem”, rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Informacija dolazi prvog dana trodnevne virtualne posjete Guterresa Velikoj Britaniji povodom proslave 75 godina od osnuivanja UN-a, čije je prvo zasjedanje održano u Londonu.

Izvor: Agencije