Biden primio drugu dozu vakcine protiv korona virusa

Biden je vakcinu primio u prijenosu uživo u svojoj kući u Delawareu, gdje se i nalazi njegov prijelazni štab. 

Biden je drugu dozu primio tri sedmice nakon prve, koja je bila 21. decembra (Reuters)

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden primio je drugu dozu vakcine protiv novog korona virusa američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, prenosi Anadolija.

Biden je vakcinu primio u prijenosu uživo u svojoj kući u Delawareu, gdje se i nalazi njegov prijelazni štab.

“Radim ovo kako bih pokazao da bi se ljudi trebali pripremiti da prime vakcinu kad ona bude dostupna. Nema ničega zabrinjavajućeg u vezi s tim. Radujem se drugoj dozi, kao i moja supruga, koja je primila vakcinu ranije danas”, rekao je Biden prije nego što je primio drugu dozu vakcine.

Biden je drugu dozu primio tri sedmice nakon prve, koja je bila 21. decembra.

Cilj distribuirati 100 miliona doza vakcina

Istovremeno, od 14. decembra širom SAD-a je distribuirano osam miliona doza vakcine, uz četiri miliona doza prošle sedmice, čime je ukupan broj manji od onoga što je planirala Trumpova administracija, čiji je cilj bio distribuirati 20 miliona doza do kraja 2020. godine.

Jedan od ciljeva Bidenove administracije je distribuirati 100 miliona doza tokom prvih 100 dana od preuzimanja mandata predsjednika.

Istraživanja u SAD-u pokazuju kako samo polovina populacije želi primiti vakcinu, dok četvrtina odraslih nije sigurna da li žele biti vakcinisani.

SAD je i dalje na prvom mjestu u svijetu s 22,4 milona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i sa više od 374.000 smrtnih slučajeva, posljednji su podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije