Nove varijante mogle bi utjecati na lažno negativne rezultate PCR testova

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u dijelu njegova genoma koji test ispituje, tvrdi Američka uprava za hranu i lijekove.

PCR test je molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisutnosti virusne RNK molekule (EPA)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije korona virusa, uključujući varijantu B.1.1.7, otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na COVID-19.

PCR test je molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisutnosti virusne RNK molekule, prenosi Hina.

Agencija je upozorila osoblje kliničkih laboratorija i pružatelje zdravstvenih usluga na moguće lažno negativne rezultate bilo kojeg PCR testa te ih je pozvala da pažljivo razmotre takve rezultate u kombinaciji s kliničkim opažanjima te da ponove ispitivanje, ali nekim drugim testom, ako i dalje sumnjaju na COVID-19.

Genetske mutacije korona virusa

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u dijelu njegovog genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući kako je opasnost od toga da ovakve mutacije utječu na sveukupnu tačnost testiranja niska.

Agencija je zamijetila da je analizom utvrđeno da bi na rezultate tri testa na korona virus koja su dobila odobrenje za nužnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama mogle utjecati genetske mutacije korona virusa, no čini se da taj utjecaj nije od velikog značaja.

Zaraznija varijanta COVID-19 koja je zahvatila Veliku Britaniju uočena je u najmanje pet američkih saveznih država, izvijestio je prošle sedmice direktora Nacionalnog zavoda za zdravlje Francis Collins.

Naučnici su u petak izvijestili da bi novorazvijene vakcine trebale biti jednako efikasne i protiv nove varijante korona virusa.

Vakcine efikasne i protiv novog soja

Stephen Hahn iz FDA je istaknuo da će Agencija i dalje nastaviti s nadzorom genetskih mutacija korona virusa kako bi se zajamčilo da svi do sada odobreni testovi daju tačne rezultate.

“Nastavit ćemo raditi s autoriziranim kompanijama koje rade na razvoju testova te ćemo pomno proučavati podatke kako bismo zajamčili da se dijagnosticiraju svi pacijenti zaraženi SARS-CoVom-2, uključujući one zaražene mutiranim sojevima”, rekao je Hahn.

FDA u ovom trenutku smatra da su vakcine koja trenutno imaju dozvolu za upotrebu i dalje efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva.

Liječnici i javnost bit će obaviješteni o potencijalnim novim saznanjima.

Izvor: Agencije