Demokrate objavile rezoluciju o opozivu Trumpa

Dodaje se kako je „prijetio integritetu demokratskog sistema“ i ometao mirnu tranziciju vlasti.

Član o opozivu ukazuje na Trumpove ponovljene tvrdnje da je pobijedio na izborima (EPA)

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država danas su zvanično objavile svoju rezoluciju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužujući ga za „podsticanje pobune“ i ulogu koju je imao u prošlosedmičnom upadu u Capitol, prenose agencije.

Član o opozivu, koji je predstavljen večeras po srednjoevropskom vremenu, ukazuje na Trumpove ponovljene tvrdnje da je pobijedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara prije nego što su protrumpovi izgrednici upali u Capitol.

Prijetnja integritetu

Kako je ranije najavio Tanjug, pozivajući se na CNN, citirao se i Trumpov razgovor sa republikanskim državnim sekretarom iz Georgije, gdje ga je predsjednik pozvao da „pronađe“ dovoljno glasova da Trump pobijedi u toj saveznoj državi.

„U svemu tome, predsjednik Trump je ozbiljno ugrozio sigurnost Sjedinjenih Američkih Država i Vladinih institucija“, navodi se u rezoluciji.

Dodaje se kako je „prijetio integritetu demokratskog sistema“ i ometao mirnu tranziciju vlasti.

„Time je izdao svoje povjerenje predsjednika i očigledno povrijedio narod Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u tekstu.

Čeka se Penceov odgovor

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove sedmice.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je sinoć kako će se nastaviti sa iznošenjem rezolucije o opozivu na glasanje ove sedmice, ukoliko se potpredsednik Mike Pence ne pozove na 25. amandman Ustava.

Demokrate pozivaju Pencea da odgovori u roku od 24 sata, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Vrijeme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u srijedu.

Rezoluciju o opozivu uveli su demokratski predstavnici, David Cicilline sa Rhode Islanda, Jamie Raskin iz Marylanda i Ted Lieu iz Californije.

Cicilline je sinoć na Twitteru objavio kako rezolucija sada ima više od 200 kosponzora, gotovo čitav odbornički odbor Demokratske stranke. Rezolucija bi vjerovatno trebala biti predstavljena Odboru za zakonodavstvo Predstavničkog doma pre nego što bude iznijeta na glasanje, navodi CNN.

Izvor: Agencije