U bombaškom napadu u Kabulu ubijene tri osobe

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u Dohi.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a iz policije su za taj napad optužili talibane (Reuters)

Najmanje tri osobe ubijene su u bombaškom napadu koji se rano u nedjelju ujutro dogodio u glavnom gradu Afganistana, Kabulu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana saopćeno je da je napad izveden aktiviranjem bombe koja je bila postavljena na vozilo glasnogovornika Direkcije za javnu zaštitu Ziya Vadana, prenosi Anadolija.

U napadu su ubijeni Vadan i njegova dvojica saputnika, a još jedna osoba je ranjena.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a iz policije su za taj napad optužili talibane.

Politička i sigurnosna kriza

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u katarskoj Dohi.

Izvor: Agencije