Mediji: Pence će prisustvovati Bidenovoj inauguraciji

Više medijskih izvještaja citiralo je visoke zvaničnike da je odlazeći potpredsjednik odlučio prisustvovati inauguraciji novog predsjednika SAD-a 20. januara.

Odnosi između Donalda Trumpa i Mikea Pencea narušeni su kada je potpredsjednik službeno objavio pobjedu Joea Bidena na izborima u novembru (EPA)
Odnosi između Donalda Trumpa i Mikea Pencea narušeni su kada je potpredsjednik službeno objavio pobjedu Joea Bidena na izborima u novembru (EPA)

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Mike Pence prisustvovat će skorašnjoj inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena, izvijestilo je više medija.

Potpredsjednik je postao posljednji dugogodišnji lojalist koji je napustio sve izoliranijeg odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Odnosi između Trumpa i Pencea – do sada jednog od najodlučnijih Trumpovih branitelja – narušeni su od srijede, kada je potpredsjednik službeno objavio Bidenovu pobjedu na izborima u novembru.

Biden: Pence je dobrodošao

Gomila ekstremno desničarskih demonstranata upala je isti dan u američki Capitol, želeći spriječiti Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

U neredima koje je potaknuo Trump smrtno je stradalo petero ljudi.

Više medijskih izvještaja citiralo je u subotu visoke zvaničnike da je Pence – koji je bio prisiljen skloniti se od demonstranata tokom nereda – odlučio prisustvovati Bidenovoj inauguraciji 20. januara.

Novoizabrani predsjednik početkom sedmice rekao je da će Pence biti dobrodošao na službenoj prisezi, koja bi se trebala održati u smanjenom opsegu zbog korona virusa.

“Bila bi nam čast da ga imamo tamo i da krenemo naprijed u tranziciji”, kazao je Biden novinarima.

U svom posljednjem tvitu prije uklanjanja sa Twittera u petak, Trump je rekao da neće prisustvovati inauguraciji.

Protiv poziva na 25. amandman

Uskoro bivši predsjednik optužen je za izazivanje nasilja u srijedu, a sada se suočava sa do sada nezabilježenim drugim opozivom, koji bi trebao početi u ponedjeljak.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi upozorila je da će demokrati pokrenuti postupak ako Trump ne podnese ostavku ili se Pence ne pozove na 25. amandman, prema kojem kabinet uklanja predsjednika sa dužnosti.

Iako Pence o tome nije javno govorio, New York Times je izvijestio u četvrtak da je protiv primjene tog mehanizma, nikada ranije korištenog u američkoj historiji.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO