Žaparov pobjenik predsjedničkih izbora u Kirgistanu

Žaparov je osvojio gotovo 80 posto glasova, pokazali su preliminarni rezultati izbornog povjerenstva, što znači da neće biti drugoga kruga izbora.

Žaparov je je preuzeo vlast u postizbornom haosu u zemlji nakon spornih parlamentanrih izbora 4. oktobra (EPA)

Kirgistanski nacionalistički političar Sadir Žaparov u nedjelju je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima u Kirgistanu, koji su održani nakon što su protesto građana zbog spornog parlamentarnog glasanja zemlju doveli do političkog haosa.

Žaparov je osvojio gotovo 80 posto glasova u toj srednjoazijskoj državi, tijesno povezanoj s Rusijom, pokazali su preliminarni rezultati izbornog povjerenstva, što znači da neće biti drugoga kruga izbora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Više od 80 posto birača također je podržalo prijedlog reforme ustava kojim bi se predsjedniku dale veće ovlasti na račun parlamenta.

Iz zatvorske ćelije u premijersku fotelju

Nasilni protesti, koji su izbili u oktobru prošle godine nakon spornih parlamentarnih izbora, lansirali su Žaparova (52) iz zatvorske ćelije u premijersku fotelju i kulminirali njegovim preuzimanjem privremenog predsjedništva.

Nakon izbora, na kojima su provladine stranke odane tadašnjem predsjedniku Soronbaju Ženbekovu osvojile najviše glasova, hiljade demonstranata izašle su na ulice prijestolnice Biškeka, grada s oko 100.000 ljudi.

Demonstranti su upali u zgradu parlamenta, ured predsjednika i zatvor, oslobodili Žaparova, bivšeg opozicionog čelnika, koji je kasnije imenovan premijerom, a potom i vršiteljem dužnosti predsjednika, nakon što je Ženbekov podnio ostavku kako bi se okončali protesti.

Dvije revolucije u 15 godina

Žaparovu, koji je bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice pokrajinskog guvernera u sklopu protesta, ukinuta je presuda u jeku nemira u oktobru, a tokom kampanje imao je veliku prednost pred ostalih 16 predsjedničkih kandidata.

Glavni protivkandidat Žaparova je čelnik stranke Butu Adakan Madumarov, koji daleko zaostaje za njim u anketama.

Pobjednik izbora bit će kandidat koji osvoji apsolutnu većinu glasova.

Birači, također, sudjeluju na referendumu o ustavnoj reformi, kako bi odlučili hoće li ponovo uvesti predsjednički sistem ukinut prije više od 10 godina.

Kirgistan, bivša sovjetska republika koja graniči s Kinom, prošla je dvije revolucije u posljednjih 15 godina, 2005. i 2010. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Vojsci je naređeno da uđe u glavni grad Kirgistana, nakon haosa zbog parlamentarnih izbora. Izborni rezultati su poništeni, a predsjednik je obećao da će podnijeti ostavku. Proglasio je i vanredno stanje o kojem će se glasati u parlamentu.

Published On 10 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO