Katarske i saudijske kompanije obnavljaju avioletove

Nakon duže od tri godine bit će realiziran prvi komercijalni let u Rijad, a potom su najavljeni i letovi u Džedu i Dammam.

Qatar Airways najavio je nastavak letova za tri saudijska grada sljedeće sedmice (Reuters)

Katarska aviokompanija Qatar Airways saopćila je da od ponedjeljka obnavlja letove ka Saudijskoj Arabiji, što je još jedan korak napravljen u okviru realizacije sporazuma kojim su te dvije zemlje nedavno okončale višegodišnju zaljevsku krizu.

U saopćenju se navodi da će, nakon duže od tri godine, sutra biti realiziran prvi komercijalni let u Rijad, a potom su najavljeni i letovi u Džedu i Dammam, prenosi Anadolija.

U subotu je i saudijska kompanija Saudia najavila da od ponedjeljka obnavlja letove ka Kataru.

Otvoren i granični prelaz

Vlasti Saudijske Arabije u subotu su otvorile granični prelaz na granici s Katarom, a lokalni mediji objavili su snimke otvaranja prelaza Selva i ulaska državljana Katara u Saudijsku Arabiju.

“Dolazimo u našu drugu domovinu. Dodatno nas raduje što vidimo da ste i vi u Saudijskoj Arabiji veseli zbog našeg ponovnog dolaska”, kazao je jedan od građana Katara koji je među prvima prešao granicu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu 2017. godine prekinuli sve odnose i blokirali granice Katara, kojeg su optužili za podršku terorizmu.

Katar je negirao optužbe.

Uz posredstvo Kuvajta, lideri Saudijske Arabije i Katara su 4. januara postigli dogovor o otvaranju granica i okončanju troipogodišnje krize.

Izvor: Agencije