Hiljade Izraelaca protestiralo protiv Netanyahua

Protest je održan u vrijeme kada je na snazi treće po redu zatvaranje širom Izraela, zbog ponovnog naglog porasta broja zaraženih korona virusom.

Demonstranti su protestirali na Trgu Jerusalem, u blizini rezidencije izraelskog premijera (Reuters)

Hiljade Izraelaca izašlo je u subotu navečer na ulice Jerusalema i nastavilo proteste u kojima traže da premijer Benjamin Netanyahu podnese ostavku zbog optužbi pred sudom za korupciju i lošeg odgovora vlade na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Demonstranti su na protestu nosili transparente na kojima je pisalo “Idi” i “Bibi, pusti narod moj da ide”, koristeći Netanyahuov nadimak i citat iz Biblije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Protesti u vrijeme ‘lockdowna’

Demonstranti su protestirali na Trgu Jerusalem, u blizini rezidencije izraelskog premijera, u vrijeme kada je na snazi treće po redu zatvaranje širom Izraela zbog ponovnog naglog porasta broja zaraženih korona virusom.

U Izraelu se trenutno provodi masovna vakcinacija protiv korona virusa, u kojoj je prvu dozu dobilo 20 posto stanovništva zemlje.

Netanyahu je u četvrtak rekao da je država osigurala dovoljno vakcina za imunizaciju cjelokupne odrasle populacije do kraja marta.

Optužen za korupciju i mito

Netanyahu pred sudom odgovara za krivična djela u slučaju korupcije, u kojem je optužen da je, u zamjenu za usluge, tražio od moćnog medijskog mogula da se o njemu povoljno izvještava.

Netanyahu je optužen za prevaru, zloupotrebu povjerenja i mito u tri slučaja.

Izraelski premijer porekao je ranije sve optužbe i izjavio da je žrtva “lova na veštice”, koji provode neprijateljski mediji, organi reda i pravosuđe.

Izvor: Agencije