Afganistan: U zračnom napadu ubijeno 12 civila

Tokom napada na talibanska uporišta afganistanske zračne snage pogodile i porodičnu kuću u regiji Manzuri.

Jedna bomba pala na porodičnu kuću i tom prilikom ubijeno je 12, a ranjeno još dvoje civila (Reuters/ilustracija)
Jedna bomba pala na porodičnu kuću i tom prilikom ubijeno je 12, a ranjeno još dvoje civila (Reuters/ilustracija)

Najmanje 12 civila ubijeno je u zračnim napadima koje su afganistanske snage sigurnosti izvele na uporišta talibanskog pokreta u zapadnoj provinciji Nimruzu.

Šef nimruške skupštine Baz Muhammed Nasir saopćio je da su afganistanske zračne snage izvele napade na položaje talibanskog pokreta u regiji Manzari kod Hashruda, prenosi Anadolija.

Kazao da je jedna bomba pala na porodičnu kuću i da je tom prilikom ubijeno 12, a ranjeno još dvoje civila.

Iz ureda guvernera Nimruza saopćeno je da je u toku istraga o tom slučaju.

Višedecenijska kriza

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u katarskoj Dohi.

Izvor: Agencije

Povezane

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u Dohi.

10 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO