WHO izdao prvu hitnu dozvolu za vakcinu Pfizera i BioNTecha

Svjetska zdravstvena organizacija je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije COVID-a 19 za vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Ovaj postupak omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije COVID-a 19 za vakcinu Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, saopćila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

“Ovo je izuzetno pozitivan korak u garantiranja univerzalnog pristupa vakcinama protiv COVID-a 19”, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u, prenosi Hina.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Kupovina vakcina

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije vakcine protiv COVID-a 19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupovinu vakcine koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u saopćenju za javnost.

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je njime vakcinirano nekoliko miliona ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otežavajuća je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 stepeni Celzijusa, što otežava i skladištenje i distribuciju.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako je Kina bila sporija u odobravanju, već nekoliko mjeseci vakciniše ljude sa tri različite varijante koje su u završnim fazama ispitivanja.

Published On 31 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO