BioNTech upozorava na moguće praznine u opskrbi vakcinama

BioNTech se nada da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u februaru koja bi mogla proizvesti 250 miliona doza u prvoj polovini godine.

BioNTech se nada da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u Marburgu (Reuters)

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech ulaže maksimalne napore zajedno s američkim partnerom Pfizerom kako bi se povećala proizvodnja njihove vakcine protiv COVID-19, poručili osnivači kompanije, upozorivši da će biti manjka u opskrbi dok ne počne distribucija ostalih vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“U ovome trenutku ne izgleda dobro, pojavljuje se praznina zbog manjka drugih odobrenih vakcina i moramo ispuniti tu prazninu našom vakcinom”, rekao je glavni direktor kompanije Ugur Sahin u intervjuu za sedmičnik Spiegel.

Evropska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti Moderninu vakcinu 6. januara.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je EMA-u da brzo odobri vakcinu koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i AstraZeneca, koju je Britanija odobrila ove sedmice. Kada EMA to planira razmotriti, nije poznato.

Nova proizvodna linija

SAD je naručio 600 miliona doza BioNTech/Pfizerove vakcine u julu, dok je EU čekala do novembra i naručila samo polovinu te količine.

“U jednom trenutku postalo je jasno da neće biti moguće isporučiti vakcine toliko brzo”, rekla je njegova supruga Oezlem Tuereci, suosnivačica kompanije. “Tada je već bilo prekasno za nove narudžbe”.

BioNTech se nada da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u Marburgu u februaru koja bi mogla proizvesti 250 miliona doza u prvoj polovini godine, rekao je Sahin.

Nova generacija vakcine

Pregovara se i s ugovornim proizvođačima o povećanju proizvodnje, a više bi se trebalo znati do kraja januara, dodao je.

Sahin je kazao da će BioNTech učiniti da se s njegovom vakcinom, koja mora biti pohranjena na oko 70 stepeni Celzija ispod nule, može lakše postupati.

Nova generacija vakcina koja bi se mogla držati na većim temperaturama mogla bi biti spremna do kraja ljeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada