Woodwardova knjiga: Trump znao da je korona virus ‘smrtonosan’, umanjio stvarno stanje

Trump je u razgovoru sa Woodwardom, koji je snimljen, kazao da je cijelo vrijeme umanjivao rizik od korona virusa jer nije htio da izazove paniku (AP)
Trump je u razgovoru sa Woodwardom, koji je snimljen, kazao da je cijelo vrijeme umanjivao rizik od korona virusa jer nije htio da izazove paniku (AP)

Piše: William Roberts

Američki predsjednik Donald Trump je znao da je korona virus “smrtonosan” i gori od gripe čak i kad je u februaru i martu namjerno dovodio u zabludu američku javnost u vezi rizika, navodi se knjizi američkog novinara Boba Woodwarda, koja će uskoro biti objavljena.

Trump je u razgovoru sa Woodwardom, koji je snimljen, kazao da je cijelo vrijeme umanjivao rizik od korona virusa jer nije htio da izazove paniku, navodi se u članku The Washington Posta.

“Samo udišete zrak i tako se prenosi”, rekao je Trump Woodwardu sedmog februara u telefonskom razgovoru.

“I stoga je vrlo nezgodan. Veoma je delikatan. I također je smrtonosniji čak i od vaše naporne gripe”, rekao je Trump.

“Ovo je smrtonosna stvar”, ponovio je predsjednik kako bi naglasio važnost, navodi se u članku.

Trump je na obavještajnom sastanku sa svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost 28. januara saznao da virus predstavlja ozbiljnu prijetnju, prema Woodwardovoj knjizi nazvanoj Rage (Bijes) koja treba izaći 15. septembra.

Najveća prijetnja

“Ovo će biti najveća nacionalna sigurnosna prijetnja s kojom ćete se susresti tokom vašeg predsjedničkog mandata”, rekao je Trumpu Robert O’Brien, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, tvrdi Woodward, koji je obavio 18 direktnih intervjua sa američkim predsjednikom od decembra 2019. do jula 2020.

“Ovo će biti najteža stvar s kojom ćete se suočiti”, rekao je O’Brien Trumpu.

Nakon višestrukih upozorenja obavještajne zajednice, Trump je u februaru javno umanjio prijetnju od virusa i nije upozorio javnost na rizik s kojim se SAD suočava.

“Prilično smo ga zaustavili u dolasku iz Kine”, kazao je 2. februara Trump voditelju Fox Newsa, Seanu Hannityju.

Kritičari tvrde da je spora reakcija predsjednika i neuspjeh da razvije nacionalnu strategiju za borbu protiv virusa dovela do više smrti nego što je to bilo neizbježno te do aktuelne ekonomske štete uzrokovane pandemijom.

U Sjedinjenim Američkim Državama je zabilježeno više od 181.000 smrti i zabilježeno je više od 6,2 miliona slučajeva oboljenja od COVID-a 19, prema The COVID Tracking Projectu, projektu magazina The Atlantic.

Novinar Bob Woodward je obavio 18 intervjua sa Trumpom za knjigu Rage (Bijes)

Trumpovo loše upravljanje krizom izazvanom virusom mu je naštetilo na političkom polju. Trump zaostaje za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joe Bidenom u javnim anketama jer glasači njegovo upravljanje pandemijom smatraju neadekvatnim.

“Dok ova smrtonosna bolest hara našom zemljom, on je namjerno zakazao u svom poslu”, rekao je Biden tokom predizbornog skupa u Michiganu.

Trump i njegovi pomoćnici su prethodno tvrdili da je spora reakcija na epidemiju posljedica neuspjeha Kine da na pravi način upozori svijet.

“Predsjednik nikada nije umanjio virus”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u obraćanju novinarima u utorak, nakon što je članak objavljen u Washington Postu.

“Predsjednik nikada nije lagao javnosti o COVID-u. Predsjednik je iskazao smirenost i njegovi potezi odražavaju to”, rekla je McEnany.

Woodwardova knjiga, međutim, čini se da potkopava takve tvrdnje.

 

 

“Uvijek sam htio da umanjim to”, rekao je Trump Woodwardu 19. marta.

“I dalje volim da umanjujem rizik, jer ne želim da stvaram paniku”, rekao je Trump Woodwardu, zabilježeno je na snimcima koje je objavio The Washington Post.

Američka javnost nije alarmirana do 25. februara, kada je dr. Nancy Messonnier, direktorica Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, kazala na konferenciji za novinare da virus dolazi.

“Nije više pitanje hoće li se ovo dogoditi, već je pitanje kada će se to dogoditi”, rekla je Messonnier.

Američke berze su zabilježile pad od tri posto nakon objave vijesti tog dana i Trump, koji se vraćao iz Indije avionom Air Force One, bio je bijesan zbog naslova. Bijela kuća je naknadno zabranila Messonnier da ubuduće daje javne izjave.

“Nestat će. Jednog dana, poput čuda, nestat će”, rekao je javno Trump 27. februara.

Woodwardova knjiga dodatno otkriva Trumpovo omalovažavanje američkih vojnih zapovjednika, njegove pregovore sa sjeverokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, te njegove poglede na proteste Black Lives Matter, koji su preoblikovali američku politiku u protekla tri mjeseca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Donald Trump najavio je kako bi vakcina protiv korona virusa mogla biti spremna već u oktobru. Politički protivnici optužuju ga da koristi borbu protiv COVIDa-19 u predizborne svrhe. Čini se da je pandemija u središtu pažnje ovih izbora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO