SAD: Okončanje blokade Katara moguće u ‘narednim sedmicama’

Spor je pokrenut 2017. godine, kada su UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nametnuli bojkot Katara (Al Jazeera)
Spor je pokrenut 2017. godine, kada su UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nametnuli bojkot Katara (Al Jazeera)

U nekoliko sedmica može biti napravljen napredak da se okonča trogodišnja blokada Katara koju provode arapske države, izjavio je visoki zvaničnik State Departmenta, naovdeći da postoje znakovi “fleksibilnosti” u pregovorima.  

Međutim, David Schenker, visoki diplomata za Bliski istok u State Departmentu, brzo je pozvao na oprez, budući da nije bilo fundamentalnih promjena u razgovorima koji bi brzo doveli do rješenja.

Spor je pokrenut 2017. godine, kada su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nametnuli bojkot Katara, što je naštetilo diplomatskim i ekonomskim vezama, optužujući Dohu da podržava “terorizam”. 

‘Malo više fleksibilnosti’

Katar odbija ove optužbe.

“Ne želim ulaziti u cijelu diplomatiju, ali postoji napredak. Želio bih reći da se radi o sedmicama”, rekao je Schenker na virtualnom događaju čiji je domaćin bio Brooking Institut sa sjedištem u Washingtonu.

Kuvajt i Sjedinjenje Američke Države su pokušali biti posrednici u sporu koji je potkopao napore Washingtona da formira ujedinjen front protiv Irana, koji se bori za regionalnu dominaciju sa Saudijskom Arabijom.

“Nije se desila neka fundamentalna promjena… pogurat ćemo vrata da se otvore sada. Međutim, u našim razgovorima smo primijetili malo više fleksibilnosti, tako da se nadamo da možemo približiti strane i završiti ovu… smetnju”, rekao je Schenker. 

“Postoje dvije strane koje su uključene… a opet prepoznaje se da je ovo smetnja iz Irana.”

Schenker je kazao da je SAD na visokom nivou uključen u napore da se riješi spor, uključujući predsjednika Donalda Trumpa i državnog sekretara Mikea Pompea.

Zemlje koje su nametnule blokadu postavile su 13 uvjeta Kataru, uključujući zatvaranje Al Jazeera medijske mreže, smanjenje veza s Iranom i prekidanje odnosa s Muslimanskom braćom. 

Katar je u julu dobio presudu na Međunarodnom sudu pravde u borbi da se ukinu ograničenja za zračni saobraćaj. 

Velika američka baza u Kataru

Trump, koji ima bliske veze s liderima Saudijske Arabije i Emirata, prvobitno je bio uz Katar, ali SAD je nakon toga ušao u napore da se smanje tenzije.

SAD ima veliku zračnu bazu u Kataru. 

Trumpova administracija je pojačala diplomatiju u Zaljevu tokom predizborne kampanje u SAD-u.

Posljednjih sedmica SAD je dogovorio sporazum s Emiratima da formalno normalizira odnose s Izraelom te je radio s Katarom na pregovorima s talibanima u Afganistanu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Pomoćnik američkog državnog sekretara naglasio je važnost partnerstva između Države Katar i SAD-a.

01 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO