The Nacional Interest: Gorka istina o kineskoj represiji nad ujgurskim muslimanima

Turski liječnik pregledao je tristotinjak ujgurskih žena izbjeglica i otkrio da je njih osamdeset sterilizirano (EPA)

Sumantra Maitra, doktorand iz oblasti novog realizma i strategije velike moći na Univerzitetu Nottingham u Britaniji, kritizirao je, kako je to opisao, šutnju u islamskom svijetu na brutalnost Kine prema ujgurskim muslimanima i kinesku hegemoniju općenito. Smatra to čudnom zagonetkom u međunarodnim odnosima koja bi jednog dana mogla dovesti do pisanja hiljada doktorskih disertacija na tu temu.

Istraživač Maitra se u svom članku u časopisu National Interest osvrnuo na slučaj kada je turski liječnik pregledao tristotinjak ujgurskih žena izbjeglica i otkrio da je njih osamdeset sterilizirano.

Iznenađujuće je komentirao: “Razmislite na trenutak da se nešto slično dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, Britaniji, Indiji ili Australiji i zamislite koliki bi to bijes s pravom izazvalo!”

Maitra nastavlja: “Tome pridodajte i videozapise na društvenim mrežama sa hiljadama muškaraca svezanih lancima koje čuvaju uniformirani muškarci, a koji su odvedeni vozovima na nepoznata odredišta. Ova tišina onda zvuči još više zbunjujuće!”

Pojedinačni protesti u islamskom svijetu

Skrenuo je pažnju na to da postoje sporadični pojedinačni prosvjedi u islamskom svijetu. Međutim, ne samo da Turska, koja je etnički najbliža Ujgurama, već i Saudijska Arabija, Iran, Pakistan i cijela Srednja Azija nisu prekinuli diplomatske odnose s Kinom. Nije bilo paljenja ambasada, masovnih prosvjeda, napada na rastuće kineske interese i institucije širom svijeta, nema prijetnji ratom.

S dozom kritike postavlja pitanje proizlazi li to otvoreno podaništvo iz želje za više kineskog novca ili iz racionalnog straha od kineskog zastrašivanja i zabrinutosti da će kineska odmazda biti daleko nemilosrdnija od slabih zapadnih pravila konfrontacije koja još uvijek u velikoj mjeri teže poštivanju ljudskih prava i minimiziranju civilnih žrtava?!

“Ako Kina naslijedi Sjedinjene Američke Države kao dominantnu silu na Bliskom istoku, to će dovesti do velike promjene u globalnoj ravnoteži snaga, što će uveliko smanjiti utjecaj Sjedinjenih Američkih Država, čak do te mjere da potkopava kontrolu koju Amerikanci vrše, kao slobodan narod, nad vlastitom sudbinom.”

Maitra skreće pažnju da se Kina još uvijek drži pravila prije Drugog svjetskog rata, što znači da su njezini ratovi kazneni, a hegemonija imperijalna.

Na temelju ovog zapažanja, nedavna analiza Michaela Dorana i Petera Rougha, istraživača s Instituta Hudson, tvrdi da je riječ o kineskoj imperijalnoj hegemoniji na Bliskom istoku, što bi za Zapad trebalo biti velika briga.

Dvojica stručnjaka dodaju da je Kina neumoljiva u odluci da “istisne” Sjedinjene Američke Države s Bliskog istoka te da je formulirala strateški dokument o kinesko-arapskim odnosima i uspostavila pomorsku bazu u Džibutiju.

Postmoderni genocid

Smatraju da je to dokaz ove dominacije i čini se da je Kina dovoljno odlučna da bude hegemonistička država na Bliskom istoku među Arapima i Perzijancima, pa stoga vrši genocid u Xinjiangu i ubija Ujgure.

Ovaj postmoderni genocid također je i ekspanzija naseljenika jer Han Kinezi naseljavaju tradicionalne ujgurske teritorije, nastavljaju dvojica stručnjaka.

Ističu da je sve to povezano s krunskim draguljem kineskog projekta Kinesko-pakistanski ekonomski koridor koji prolazi kroz ovu regiju, što će, zauzvrat, otvoriti vrata Kini da pokaže moć na Bliskom istoku.

Dvojica stručnjaka završavaju svoju analizu zloslutnim riječima: “Ako Kina naslijedi Sjedinjene Američke Države kao dominantnu silu na Bliskom istoku, to će dovesti do velike promjene u globalnoj ravnoteži snaga, što će uveliko smanjiti utjecaj Sjedinjenih Američkih Država, čak do tačke da potkopava kontrolu koju Amerikanci vrše, kao slobodan narod, nad vlastitom sudbinom.”

Unatoč tome, istraživač Maitra vjeruje da je jedini razlog koji se krije iza uspona Kine bez financijskih troškova taj što nikada nije morala preuzeti bilo kakav teret sigurnosti ili stabilizacije, a nije se suočila ni sa pobunjeničkim i nasilnim reakcijama.

Zaključuje da je Kina otvoreno brutalna prema svom muslimanskom stanovništvu, a to ne dobiva pažnju islamskih sila jer su oni nevidljivi za njih. Kineske trupe ne patroliraju Basrom ili Helmandom, a kineski brodovi i marinci nisu u Siriji i Libiji.

Dakle, Kina se ne suočava ni sa kakvom nasilnom reakcijom islamskog svijeta, jer se globalna pažnja neprestano usmjerava prema Zapadu, koji pokušava organizirati ovaj teško upravljivi dio svijeta već više od dvjesto godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO