AstraZeneca pauzirala rad na vakcini zbog bolesti dobrovoljca

AstraZeneca navodi kako se, u većim testiranjima, bolesti nekad slučajno dese, ali da se takve stvari nezavisno provjeravaju (Reuters)

AstraZeneca je „dobrovoljno pauzirala“ uznapredovale etape testiranja jako očekivane vakcine protiv COVID-19 koju razvija sa Univerzitetom Oxford jer je jedan od volontera u studiji dobio neobjašnjivu bolest, objavila je kompanija u srijedu.

Vakcina AstraZeneca-Oxford smatra se jednom od vakcina koje najviše obećavaju u trenutnom razvoju.

„Sklopu kontroliranih globalnih provjera vakcine Oxford protiv korona virusa, naš standarni proces provjere je bio alarmiran i mi smo dobrovoljno pauzirali vakcinaciju kako bi omogućili provjeru podataka od strane nezavisnog komiteta“, navela je glasnogovornica kompanije Michele Meixell.

„Ovo je rutinski potez koji se dešava svaki put kada ima potencijalno neobjašnjiva bolest u provjerama, a kako bi se sve istražilo i osigurao potpuni integritet provjera.“

Nezavisna provjera

Zdravstveni portal Stat News ranije je objavio kako bi testiranje moglo biti suspendirano jer je dobrovoljac na testiranju imao težu reakciju na lijek.

AstraZeneca navodi kako se, u većim testiranjima, bolesti nekad slučajno dese, ali da se takve stvari nezavisno provjeravaju.

„Radimo na ubrzanju provjere ovog jednog događaja kako bi minimalizirali potencijalni utjecaj na plan razvoja i provjere“, istakla je Meixell.

U testiranje je uključeno na hiljade osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Velikoj Britaniji, u kojoj se i razbolio pacijent.

Izvor: Al Jazeera i agencije