Pronađeno 13 kovčega starih više od 2.500 godina

To najveći broj sanduka pronađenih na jednom groblju od otkrića 30 kovčega u oktobru 2019. godine na groblju Asasif, saopćile su egipatske vlasti (EPA)

Egipat je objavio otkriće više od 13 netaknutih zapečaćenih kovčega starih više od 2.500 godina.

Sanduci su pronađeni na arheološkom nalazištu u nekropoli Sagara u Gizi, saopštilo je egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete.

Sanduci su pronađeni u tri odvojena prostora unutar okna dubokog 11 metara, navodi agencija Xinhua a prenosi Tanjug.

Identitet pokojnika

Egipatski ministar za turizam i antikvitete Khaled Al-Anan rekao je da to najveći broj sanduka pronađenih na jednom groblju od otkrića 30 kovčega u oktobru 2019. godine na groblju Asasif u pokrajini Luxor.

Tačan broj otkrivenih kovčega i identitet pokojnika još nisu utvrđeni, a radovi na iskopavanju se nastavljaju.

A aprilu je objavljeno kako su arheolozi također pronašli 3.600 godina staru mumiju u egipatskom južnom gradu Luxoru, na istočnoj obali Nila.

U grobnici su arheolozi pronašli drveni sanduk dimenzija 1,75 puta 0,33 metra, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci 15-godišnje djevojke.

Ogrlice od dragog kamenja

List Ahram javlja da, spolja bijeli i iznutra crveni, sanduk datira iz perioda 17. faraonske porodice, dakle od prije 3.600 godina, prenijela je Anadolija.

U jednodjelnom javorovom sanduku pronađene su četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja, a u uhu mumije bila je bakrene naušnica.

Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a pronašli su je egipatski i španski arheolozi, koji već neko vrijeme vrše istraživanja na tom području.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO