Njemačka razmatra zaustavljanje Sjevernog toka 2 zbog Navalnog

Gasovod je kompletiran više od 90 posto (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ministar ekonomije Peter Altmaier razmotrili su mogućnost zaustavljanja radova na gasovodu Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, a u okviru uvođenja sankcija Moskvi zbog trovanja opozicionog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Njemačka se savjetuje s evropskim i NATO partnerima o tome kako da odgovori ako Rusija ne bude željela pomoći u rasvjetljavanju onoga što se dogodilo Navalnom, koji se trenutno liječi u bolnici u Berlinu, zbog, kako je Merkel rekla, pokušaja ubistva nervnim agensom “Novičok”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Velika tema u okviru savjetovanja saveznika je budućnost Sjevernog toka 2, koji bi trebao udvostručiti kapacitet postojećeg Sjevernog toka 1, gasovoda iz Rusije do Njemačke.

Očekuje se da on počne s radom sljedeće godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gasovod je kompletiran više od 90 posto, a na sastanku svoje konzervativne parlamentarne grupe Merkel je ponovila poziv da EU odgovori na napad na Navalnog, ali je zauzela oprezan stav prema gasovodu, rekli su učesnici.

Probudio se iz kome

Rekla je zastupnicima da je čula da pojedini govore o Sjevernom toku 2 u kontekstu odgovora EU-a, ali, takođerr, i da su mišljenja podijeljena.

Ruski opozicioni čelnik i žestoki kritičar Kremlja Navalni probudio se iz kome i njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo, saopćila je bolnica u Berlinu u ponedjeljak.

Liječnik kaže da je Navalni kontaktibilan, odnosno da reagira na verbalne podražaje.

Navaljni je prebačen u Njemačku iz ruske bolnice, gdje je završio nakon što mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu.

Berlinska bolnica Charite dodaje da je prerano za procjenu dugoročnog učinka trovanja.

Njegov tim kaže da je bio otrovan po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Agencije