Bjeloruske vlasti: Kolesnikova pritvorena na granici

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je Njemačka jako zabrinuta zbog Kolesnikove (EPA)

Liderka bjeloruskih protesta Marija Kolesnikova je pritvorena pri pokušaju da uđe u Ukrajinu u ranim satima utorka, objavila je bjeloruska granična policija, dan nakon što su saveznici ove opozicionarke objavili kako su je na ulici oteli maskirani muškarci.

Još nisu jasne okolnosti njenog pokušaja odlaska u Ukrajinu, neki mediji su ranije navodili kako je uspjela preći granicu, da bi to granične službe obje strane bjelorusko-ukrajinske granice negirale kasnije.

Opozicijski pokret je u ponedjeljak objavio kako su neidentificirani muškarci oteli Kolesnikovu u centralnom dijelu Minska i odvukli je kombijem u nepoznatom pravcu, dok su druga dva aktivista kasnije nestali.

Ova dva saveznika su u utorak ujutro uspješno došli u Ukrajinu, navela je ukrajinska granična služba.

„Kolesnikova je sada pritvorena, ne mogu reći gdje je tačno, ali je pritvorena“, kazao je glasnogovornik bjeloruske granične službe Anton Bičkovski za agenciju Reuters.

„Ona je pritvorena u vezi sa okolnostima pod kojim su oni [grupa opozicionara] napustili teritoriju Bjelorusije.“

Zvanična novinska agencija Belta je objavila kako je Kolesnikova putovala sa dvojicom aktivista i koji su stigli u Ukrajinu. Kolesnikova još nije dostupna za komentar.

Pocijepani pasoš

Belta se poziva na zvaničnika granične službe koji je naveo kako su tri osobe pokušale preći granicu u vozilu marke BMW oko 04:00 ujutro u utorak, te kako je vozilo jako ubrzalo nakon što se susrelo sa graničnom patrolom.

„Kolesnikova je bila izvan vozila. Zapravo, ona je gurnuta iz automobila i ono je nastavilo svoj put ka ukrajinskoj granici“, navodi izvor bjeloruske agencije.

Kako prenosi agencija Interfax Ukraine, Kolesnikova je poderala svoj pasoš kako bi spriječila pokušaj njene deportacije u susjednu Ukrajinu.

Zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Facebooku je objavio kako je Kolesnikova, koja se vodila kao nestala 24 sata, uspješno spriječila „nasilni progon iz domovine“.

Bjeloruski novinar Andrej Vajtovič za Al Jazeeru je rekao kako je odluka Kolesnikove da pocijepa pasoš „ponovo dokaz da njen odlazak nije dobrovoljan“.

„Ona nije željela napustiti državu. Rekla mi je prije nekoliko dana kako će ostati sve do samog kraja. Danas smo ponovo vidjeli kako su je bjeloruske vlasti pokušale izbaciti iz države, zajedno sa drugim čelnicima opozicije, kako ne bi mogli predvoditi proteste“, istakao je on.

Ruski mediji navode kako su njeni saveznici iz opozicijskog pokreta Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov u Ukrajini.

Rusko izvještavanje

Agencija TASS je prvo objavila kako su članovi bjeloruskog Koordinacijskog vijeća Kolesnikova, Kravcom i Rodnenkov prošli granicu i ušli u Ukrajinu, a izvor agencije je bio glasnogovornik Graničnog komiteta Bjelorusije Anton Bičkovski.

„Možemo potvrditi kako su oni prošli graničnu kontrolu na prelazu Aleksandrovka u 04:00 ujutro“, kazao je Bičkovski.

No, nešto kasnije je TASS prenio navode TV kanala Belarus-1 kako je Kolesnikova pritvorena na granici.

„Pripadnici Koordinacijskog vijeća za preuzimanje vlasti Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov su pobjegli van države tokom protekle noći. Njihova kolegica Marija Kolesnikova je pokušala napustiti Bjelorusiju nelegalno, ali je pritvorena na granici“, navodi se u izvještaju.

Stav Njemačke

Njemačka je pozvala bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da pojasni šta se dogodilo čelnici protesta Mariji Kolesnikovi nakon izvještaja da su opozicionerku u ponedjeljak ujutro u Minsku oteli neidentificirani maskirani muškarci.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacijskog vijeća, posljednja je od tri političarke u Bjelorusiji koje su se udružile prije predsjedničkih izbora 9. augusta kako bi pokušale pobijediti Lukašenka koji godinama vlada zemljom, prenosi Fena.

“Jako smo zabrinuti zbog Kolesnikove. Zahtijevamo pojašnjenja o njenoj lokaciji i puštanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemačka, koja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Evropske unije, radi “punom brzinom” na paketu sankcija EU-a protiv čelnika u Bjelorusiji, dodao je Maas.

Trojica diplomata Evropske unije kazali su ranije u ponedjeljak za Reuters da EU namjerava do sredine septembra uvesti ekonomske sankcije protiv 31 visokog bjeloruskog zvaničnika, uključujući ministra unutrašnjih poslova, kao odgovor na izbore za koje zapad kaže da su namješteni.

Politički dijalog

Gotovo mjesec dana nakon masovnih protesta protiv ishoda izbora, u kojima je Lukašenko odnio pobjedu kako bi produžio svoju 26-godišnju vladavinu, EU želi kazniti vladino djelovanje i podržati pozive na nove izbore.

Maas je rekao da su neprekidna hapšenja i nasilje nad članovima opozicije i demonstrantima neprihvatljivi.

Njemačka i druge evropske zemlje u više su navrata tražile od Lukašenka da započne politički dijalog sa opozicijom, ali taj je zahtjev zanemaren.

Izvor: Agencije