Indija i Kina se međusobno optužuju za podizanje tenzija

Indija je saopštila da su njene snage mobilisane da bi odvratile kinesku vojsku (EPA)
Indija je saopštila da su njene snage mobilisane da bi odvratile kinesku vojsku (EPA)

Indija i Kina se uzajamno optužuju za oružane provokacije tokom konfrontacije u spornom, pograničnom pojasu u provinciji Ladakh na zapadnim Himalajima, prenosi Tanjug.

Vojne jedinice ovih nuklearnih sila raspoređene su jedne nasuprot drugima od junskog direktnog oružanog sukoba u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika, prenio je Reuters.

Kina je saopštila da su indijske snage prešle neformalnu graničnu liniju na južnom dijelu jezera Pangong Tso gde već nedjeljama raste napetost.

Ispaljeni hici upozorenja

“Indijske snage su ispalile hice upozorenja u pravcu kineske pogranične patrole koja im se približavala u namjeri da pregovara. Kineski vojnici su bili prinuđeni da preduzmu kontramere s ciljem da stabilizuju situaciju”, izjavio je predstavnik kineske vojske.

Iako su od juna održane brojne konsultacije i diplomatski susreti povodom tenzija u Ladaku, nije postignut gotovo nikakav napredak.

Indija je saopštila da su njene snage mobilisane da bi odvratile kinesku vojsku čiji pokreti ukazuju na namjeru da se okupira dio Ladakha koji Indija smatra svojom teritorijom, saopštili su indijski zvaničnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO