Američki zvaničnici: Izrael i UAE potpisat će sporazum u Bijeloj kući

Sporazum između UAE i Izraela postignut je uz posredovanje SAD-a (EPA)

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisat će 15. septembra u Bijeloj kući sporazum o normalizaciji odnosa, izjavili su u utorak američki dužnosnici, nazivajući taj sporazum historijskim.

Visoki dužnosnici Bijele kuće naveli su da će ceremonija potpisivanja biti održana u Bijeloj kući, prenosi Anadolija.

Očekuje se da će ceremoniji, čiji je domaćin američki predsjednik Donald Trump, prisustvovati i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar vanjskih poslova UAE-a Abdullah Bin Zayid al-Nahyan.

Emirati i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose, a Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Očekuje se da će godišnja trgovinska razmjena između Izraela i Emirata nakon normalizacije odnosa vrlo brzo dostići četiri milijarde dolara.

“U roku od tri do pet godina trgovina između Izraela i UAE-a dostići će četiri milijarde dolara godišnje”, izjavio je u ponedjeljak Eli Cohen, izraelski ministar zadužen za obavještajne službe.

Zvaničnici dvije zemlje kažu da razmatraju mogućnosti za saradnju u vojnoj industriji, energetici, medicini, turizmu, tehnologiji i finansijskim ulaganjima.

Sporazum za Palestince velika izdaja

Brojna izraelska i emiratska preduzeća potpisala su ugovore nakon objavljivanja sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izraelski avioprevoznik Israir saopćio je da je rezervirao slotove za komercijalne letove iz Tel Aviva za UAE, pripremajući se za potencijalnu ekspanziju turizma.

Šefovi dvije najveće izraelske banke otputovat će ovog mjeseca u UAE, što je prva takva posjeta otkako su se dvije zemlje dogovorile da normaliziraju odnose.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Bojkot Izraela zbog okupacije palestinske teritorije do sada je bilo jedno od rijetkih pitanja oko kojih su arapske zemlje imale usaglašen stav.

Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979) i Jordan (1994).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO