Abu Dhabi će uskoro uzvratiti posjetu Tel Avivu

Izrael i UAE najavili su 13. avgusta da će normalizirati diplomatske odnose (EPA)

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) planira obaviti prvu službenu posjetu Izraelu najvjerovatnije 22. septembra, kao odgovor na posjetu izraelske delegacije Abu Dhabiju prošle sedmice, kako bi se nastavili razgovori o izradi uvjeta sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije strane, prenosi agencija Reuters.

Dobro informirani izvor ističe da će posjeta Tel Avivu odrediti datum ceremonije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa u Bijeloj kući u SAD-u kasnije ovog mjeseca.

Reuters navodi da su izraelski dužnosnici odbili komentirati ovu vijest, a da dužnosnici iz UAE-a nisu odgovarali na telefonske pozive kako bi dali komentar.

Ovo će biti prva najavljena posjeta službene delegacije UAE-a Izraelu.

Potpisivanje mirovnog sporazuma

Izraelski TV Kanal 12 ranije je izvijestio da će dvije strane potpisati mirovni sporazum 22. septembra u Bijeloj kući, ali najava dolaska delegacije UAE-a u Izrael može značiti da sporazum zapravo neće biti potpisan tog datuma.

Izrael i UAE najavili su 13. augusta da će normalizirati diplomatske odnose na osnovu sporazuma postignutog uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, koji su Washington i Tel Aviv pohvalili smatrajući ga probojem, dok su ga Palestinci odbacili.

Eli Cohen, izraelski ministar obavještajnih poslova, izjavio je za radio Reshet Bet da će u roku od tri do pet godina “opseg trgovine između Izraela i UAE-a doseći četiri milijarde dolara.”

Sa svoje strane, izraelska avio kompanija Israir Airlines saopćila je u nedjelju da je rezervirala mjesta za komercijalne letove iz Tel Aviva za UAE, pripremajući se za moguće turističke letove.

Palestinci odbacuju normalizaciju odnosa

Čelnici dviju najvećih izraelskih banaka putovat će u UAE ovog mjeseca, što će biti prva posjeta takve vrste od sporazuma o normalizaciji odnosa.

Palestinsko vodstvo odbacuje bilo kakvu normalizaciju odnosa između arapskih zemalja i Izraela prije nego što se okonča posljednja okupacija palestinskih teritorija iz 1967. godine.

Također, zahtijeva da se svaki proces normalizacije odnosa temelji na principu ‘zemlja u zamjenu za mir’, koji je utvrđen Arapskom mirovnom inicijativom 2002. godine, a ne na principu ‘mir za mir’, koji Izrael trenutno zagovara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Već duže vrijeme su zaljevska nafta i sudbina naroda Zaljeva stavljene u službu Sjedinjenih Američkih Država i cionističke okupacijske tvorevine.

blog by
Published On 27 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO