Saudijski kralj Trumpu: Želimo pošteno rješenje za Palestince

Kralj Salman je rekao Trumpu kako Saudijska Arabija želi vidjeti pošteno i stalno rješenje palestinskog pitanja zasnovano na njenoj Arapskoj mirovnoj inicijativi (AFP)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz kazao je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kako ova država Zaljeva želi pošteno i trajno rješenje za Palestince, koje je bilo početna tačka Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine, objavila je saudijska državna novinska agencija u ponedjeljak.

Dvojica čelnika su razgovarala telefonom nakon što je SAD posredovao dogovoru kojim su Ujedinjeni Arapski Emirati pristali postati treća arapska država, nakon Egipta i Jordana, da normaliziraju odnose sa Izraelom.

Kralj Salman je rekao Trumpu kako cijeni napore SAD-a na podršci mira i kako Saudijska Arabija želi vidjeti pošteno i stalno rješenje palestinskog pitanja zasnovano na njenoj Arapskoj mirovnoj inicijativi.

Prema prijedlogu, arapske države su ponudile Izraelu normalizaciju odnosa, a zauzvrat traže dogovor o državnosti sa Palestincima i potpuno izraelsko povlačenje sa teritorije okupiranje 1967. tokom Bliskoistočnog rata.

Letovi između UAE-a i Izraela

Saudijska Arabija, rodno mjesto islama i država u kojoj su najsvetija mjesta ove religije, ne priznaje Izrael.

Međutim, ovog mjeseca je kraljevstvo objavilo kako će dozvoliti letovima između UAE-a i Izraela, uključujući i izraelske avione, da koriste njegov zračni prostor.

Tokom razgovora, Trump je kralju Salmanu rekao kako je pozdravio tu odluku, a njih dvojica su govorila i o regionalnoj sigurnosti, objavljeno je iz Bijele kuće.

Izvor: Agencije