Saudijska Arabija osudila osam optuženih u slučaju ubistva Khashoggija

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je S. Arabija izvela s predumišljajem. (AP)

Saudijska Arabija osudila je osam ljudi optuženih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, objavila je Al Arabiya. 

Sud je odlučio da pet optuženih osudi na 20-godišnje kazne u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene na zatvor u trajanju između sedam i deset godina. 

Novinar The Washington Posta Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih.

Umiješanost zvaničnika

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi, podsjeća Anadolija.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Optužnice u Turskoj

Ured turskog državnog tužilaštva u Istanbulu podigao je ukupno 20 optužnica protiv osumnjičenih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Među optuženim Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani koji se terete da su od početka planirali Khashoggijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višegodišnjih zatvorskih kazni.

Optužnice su podignute i protiv 18 lica koja se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Ta lica su prvobitno planirala Khashoggija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima.

Za 18 optuženih se traži izricanje višestrukih smrtnih kazni.

Izvor: Agencije