Poslije šest mjeseci na pučini spašeno 300 Rohinja izbjeglica

Od 297 izbjeglica, 181 je ženskog pola i 14 djece (EPA)

Poslije šest mjeseci koje su proveli u drvenom čamcu na pučini okeana lokalne vlasti su spasile 300 izbjeglica muslimanskog naroda Rohinja koji su se iskrcali na tlo indonežanske provincije Aceh.

Drveni čamac krcat izbjeglicama jučer su primjetili lokalni ribari nekoliko kilometara od obala Lokseumave, a nešto poslije ponoći izbjeglice su stupile na tlo kod mjesta Ujung Blanga.

“Od 297 izbjeglica, 181 je ženskog pola i 14 djece”, izjavio je za Reuters načelnik lokalne policije.

Jedan 14-godišnju dječak je odmah upućen u lokalnu ambulantu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Kampanja sa ‘genocidnom namjerom’

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz svojih domova u mijanmarskoj državi Rakhine u augustu 2017. godine, prešavši granicu sa susjednim Bangladešom, gdje sada žive u prenatrpanim izbjegličkim kampovima nakon što je vojska pokrenula brutalni obračun.

Mijanmar tvrdi da je vojna akcija odgovor na napade oružanih grupa Rohinja.

Ujedinjeni narodi su istragom utvrdili da je kampanja provedena s “genocidnom namjerom”.

Izbjeglice Rohinje optužile su mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi da laže pred ICJ-em, u svjedočenju u kojem je negirala da su oružane snage njene zemlje krive za genocid poči njen nad ovom muslimanskom manjinskom grupom.

Mijanmarska čelnica priznala je da je moguće da je vojska koristila nesrazmjernu silu, ali je rekla da je sukob “kompleksan i nije lako u njega proniknuti”.

Izvor: Agencije