Indija traži odgovore od Kine o nestalim muškarcima

Tabla na indijskoj strani granice sa Kinom u sjeveroistočnoj indijskoj državi Arunachal Pradesh (Reuters)

Indijska vojska je objavila kako je pitala kineske kolege da li je pet indijskih civila, koji su nestali prije nekoliko dana u istočnoj pograničnoj državi u kineskom pritvoru, u vrijeme jačanja tenzija na zapadnoj granici rivalskih država.

Odnosi među nuklearnim silama Azije i prvim susjedima pali su na najniže nivoe od ukoba na njihovoj himalajskoj granici u junu kada je poginulo 20 indijskih vojnika. Od tada su obje strane pojačale kontrole većinom nenaseljene granice koja je duga 3.488 kilometara.

Pet nestalih muškaraca su iz indijske države Arunachal Pradesh, područja na koje i Kina polaže pravo i naziva ga Južnim Tibetom, a indijska vojska je kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj armiji (PLA) kazala za njihov nestanak još u subotu.

Neobilježena granica

„Razgovarali smo o njima telefonom i kazali im da, ako sumnjaju da su neki ljudi prešli na njihovu stranu granice, kako bi bili jako zahvalni ako bi ih vratili nazad, kao što bi se i inače desilo. Nema označene linije kroz šumu i planine, pa se ona kreće tamo i ovamo. Pa, ako su nestali tamo, to je uobičajena stvar“, istakao je potpukovnik Harsh Wardhan Pande, glasnogovornik Ministarstva odbrane Indije za Reuters.

Dodao je kako indijska strana još nije dobila odgovor od Kine, a iz PLA nisu odgovorili na upite za komentar raznih medijskih kuća.

Policija sa sjeveroistoka Indije kazala je lokalnim medijima da istražuje navode sa Facebooka gdje je jedan navodni rođak jednog od nestalih kazao kako ih je PLA otela.

Izvor: Al Jazeera i agencije