Guardian: Trump naočigled svih uništava američku demokratiju

Imajući u vidu trenutne rezultate anketa, sljedeći najbolji Trumpov scenarij je stvaranje zabune i sumnje u izborne rezultate, piše Freedland (EPA)

Kolumnista britanskog lista The Guardian Jonathan Freedland kaže da američki predsjednik Donald Trump prezire demokratiju i da trenutno radi na njenom uništavanju, počevši od propitivanja integriteta predstojećih predsjedničkih izbora te nepriznavanja njihovih rezultata u slučaju da ne ostvari pobjedu.

U svom članku objavljenom u ovom listu objašnjava da Trumpovi kontinuirani napadi na poštanske usluge i glasanje putem pošte pripremaju teren za osporavanje izbornih rezultata.

Nakon što je Trump vidio podatke koji pokazuju da će glasači koji glasaju putem pošte vjerovatno biti naklonjeniji demokratskom kandidatu Joeu Bidenu, želi biti u mogućnosti da se raspravlja 4. novembra o tome da se trebaju poništiti deseci miliona poštanskih glasova, a da se ostave samo glasovi koji su dati  na dan izbora, s kojim bi, prema Trumpovim procjenama, mogao postići tijesnu pobjedu, piše Freedland.

Mjere za zbunjivanje i izazivanje sumnje

Zbog toga je, kaže Freedland, Trump postavio na mjesto šefa američke poštanske službe republikanskog donatora, čovjeka koji je počeo podrivati sposobnost službe da na vrijeme obrađuje glasačke listiće putem pošte. On je (Trump) oduzeo pošti gotovinu presijecanjem dva izvora prihoda od poštanskih usluga, kazao je autor, podsjećajući na Trumpove riječi: „Ako pošta ne dobije te dvije stavke, znači da nije spremna da provede proces glasanja poštom“.

Imajući u vidu trenutne rezultate anketa, sljedeći najbolji Trumpov scenarij je stvaranje zabune i sumnje u izborne rezultate. Vreće nebrojenih poštanskih pošiljki ispunjenih glasačkim listićima u poštanskim skladištima jedna je od stvari na koje će se Trump oslanjati u svojim argumentima prilikom osporavanja izbora i tvrdnjama da nema razloga da napusti funkciju, dodaje Freedland.

Dodaje da ne postoji pravnik koji će zaustaviti Trumpa. Glavni državni advokat William Barr, za kojeg se pretpostavlja da je najviši časnik za provedbu zakona u državi, odbio je reći da je glasanje dva puta protiv zakona, nakon što je Trump uputio svoje pristalice prošle sedmice da glasaju dva puta, jednom poštom i jednom direktno u glasačkim kabinama.

Trumpova republikanska baza

Freedland ističe da jasna opasnost dolazi čak i iz Trumpovog “republikanskog” tabora, sa desetljećima starim naporima da se suzbije glasanje, posebno glasanje crnaca. To je nešto što je Trump ”drsko” otkrio kada je za Fox News rekao da, kada bi glasanje bilo lakše i odziv veći, ”više nikada ne bi bio izabran republikanac u ovoj zemlji“.

Također je istaknuo da je Trump, prije nešto više od mjesec dana, predložio da se, zbog pandemije korona virusa, odgode izbori, unatoč činjenici da mu ustav zabranjuje taj korak. Prošlog mjeseca je pozvao mnoštvo svojih pristaša koje su skandirale „još četiri godine“, da umjesto toga skandiraju, “još 12 godina”, iako se time također krši ustav. Najviše zabrinjava to da je više puta odbio reći hoće li prihvatiti poraz i napustiti dužnost ako tako odluče birači.

Freedland na kraju završava riječima bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame koji je upozorio prošlog mjeseca da je Trump spreman “srušiti našu demokratiju ako to bude potrebno za pobjedu”.

Izvor: Agencije